SENSE: Internet kampanja obilježavanja 30. godišnjice granatiranja Dubrovnika

Region

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu, u okviru programa śećanja na mjesta zločina i žrtve postjugoslovenskih ratova, petodnevnom internet kampanjom obilježava 30. godišnjicu granatiranja Dubrovnika.


(I)

Kampanju otvaraju videom „Dubrovnik 1991: MKSJ i zIočini protiv kulturne baštine” koji prikazuje kako je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) istražio, rekonstruisao i procesuirao namjerno uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika tokom postjugoslovenskih ratova od 1991. do 1999.


II

Granatiranje istorijskog jezgra Dubrovnika je u optužnicama i presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kvalifikovano kao „uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namijenjenim religiji, dobrotvornim svrhama i obrazovanju, umjetnosti i nauci, istorijskim spomenicima i umjetničkim i naučnim djelima”.


Videa su dio interaktivnog narativa „Zatiranje istorije i sjećanja”, dostupnog na internet stranici SENSE Centra za tranzicijsku pravdu: heritage.sensecentar.org/bhs/


(III) PAVO URBAN ‒ GRANATIRANJE DUBROVNIKA

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu predstavlja izložbu fotografija Pava Urbana koje dokumentuju granatiranje Dubrovnika 1991. godine, uključujući i snimke od 6. decembra 1991, u vrijeme najžešćeg artiljerijskog napada u kojem je mladi umjetnik izgubio život.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *