Školama u Srbiji kazne do milion dinara ako ne puste himnu „Bože pravde”

Region

Vlada Srbije poslala je Skupštini te države prijedlog izmjena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima se za neizvođenje himne na početku školske godine škola kažnjava iznosom od sto hiljada do milion dinara, izvještava portal nova.rs.

Predśednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Jasna Janković u izjavi za taj portal kaže da je uvođenje ove kazne besmisleno jer škole nemaju sopstveni budžet pa država na ovaj način može jedino da kažnjava samu sebe.

Član 28. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja po prijedlogu koji čeka usvajanje u Skupštini trebalo bi da bude izmijenjen i umjesto „Obrazovno-vaspitni rad škole ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, a završava se 31. avgusta naredne godine”, glasi:

„Obrazovno-vaspitni rad ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, izvođenjem himne Republike Srbije, a završava se 31. avgusta naredne godine.”

Uz to su predložene i dopune Člana 191 stavom 1a koji glasi: „Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj ustanova ako ne izvede himnu Republike Srbije u skladu sa novim Zakonom.”

Ovaj prijedog da škole bude kažnjavane u iznosu od čak milion dinara ukoliko 1. septembra izostane intoniranje himne, Janković ocjenjuje kao besmislen.

„Škola ne pośeduje svoj novac, na zarađuje, ona je državna institucija. I onda država kazni školu. Što to znači? Država kazni samu sebe. Zamislite koliko je to besmisleno”, kaže Janković.

Objašnjava da nije protiv intoniranja himne ali da ovo nije način da se himna uvede u škole. Navodi i da postoje problemi koji su mnogo važniji od toga, a koji bi mogli da budu riješeni izmjenama pomenutog zakona.

„Mijenjamo nešto što je manje važno a suština je nepromijenjena. I dalje imamo iste probleme koje smo imali i prije kovida a koje je kovid dodatno zapaprio najljućom mogućom papričicom i sad vi iz toga da se izvlačimo. Predlagač zakona uopšte nije slušao struku, a i ono što smo se dogovorili, a to je status vjeroučitelja, nije uopšte ušlo u izmjene zakona”, navela je za nova.rs ova profesorka srpskog jezika i dodala da su izmjene zakona postale dio uobičajenih aktivnosti srpskih ministara prosvjete, kao i to da njima ništa bitno ne rešavaju.

Izvor: nova.rs
Istaknuta foto: Učionica u selu Belegišu udaljenom 25 km od Beograda, 1. septembar 2021. | © AP

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *