Budva na pragu prinudne uprave

Crna Gora

Odbornici DF-a traže da se u narednih sedam dana zakaže śednica Skupštine opštine, kako ne bi intervenisala Vlada.

Klub odbornika Demokratskog fronta, njih 11, uputiće inicijativu šefu parlamenta Krstu Radoviću (Demokrate) da sazove u narednih sedam dana nastavak 10. sjednice Skupštine opštine Budva, koja je prekinuta 13. septembra, i time deblokira lokalni parlament, ujedno i onemogući uvođenje prinudne uprave u metropolu turizma.

To je „Vijestima” potvrđeno u najjačoj političkoj grupaciji koja i dalje ne odustaje od zahtjeva da Radović podnese ostavku, okrivljujući da je upravo on blokirao rad parlamenta.

Pozivajući se na preporuku Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija da Radović sazove nastavak prekinute śednice, podśetili su da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi śednice skupštine opštine moraju biti završene najkasnije u roku od tri mjeseca od dana sazivanja.

Kako je „Vijestima” rečeno, u DF-u su izričiti da je potrebno da se śednica prekinuta 13. septembra „i to samovoljom Radovića”, mora održati kako bi bile usvojene odluke koje su u interesu grada i građana, ali i da se deblokira parlament, kako bi uskoro bili usvojeni i rebalans i budžet za narednu godinu.

U suprotnom, kako smatraju, ukoliko bude od strane Demokrata, SNP i Prave, uz DPS, onemogućen rad parlamenta, to sigurno vodi uvođenju prinudne uprave od Vlade.

Śednica koju je Radović zakazao 23. novembra, upravo na preporuku resornog ministarstva, nije ni održana, jer su njoj prisustvovali samo odbornici DF-a i sam Radović.

Na dnevnom redu zasijedanja, koje je Radović morao da zakaže na osnovu rješenja Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, bila je predviđena jedna tačka dnevnog reda ‒ Predlog rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika Odbora za izbor i imenovanja.

Ipak, u skupštinskoj Sali nije bilo kvoruma, što je iz DF-a prokomentarisano da je „bojkotovanjem śednice Skupštine opštine Budva formirana nova koalicija koju čine Demokrate, DPS, SNP, Prava i URA”.

Dan ranije, na svečanoj śednici parlamenta, povodom 22. novembra, Dana opštine, nije bilo odbornika DF-a, dok su se nakon punih godinu pojavili odbonici opozcije okupljeni oko DPS-a. Prisustvovali sui odbornici Demokrata, SNP, Prave i URA.

Politička kriza u gradu produbljuje se iz dana u dan, a kulminirala je dešavanjima u Turističkoj organizaciji Budva, đe se još strasti ne smiruju i đe je praktično na sceni dvovlašće. Direktorka Maja Liješević optužuje predśednika Opštine Marka Carevića za nezakonito postupanje, te ne priznaje odluku Skupštine Turističke organizacije na kojoj je izabran novi Izvršni odbor, koji ju je potom smijenio. S druge strane, Carevićeva administracija optužuje Liješević da se ne miri da je smijenjena po zakonu, te onemogućava rad TO Budve, te da joj podršku daju Demokrate.

U međuvremenu je stvoren novi politički blok od odbornika Demokrata, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore koji je decidan da neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta dok se čelni ljudi Opštine i Skupštine opštine Marko Carević i Krsto Radović ne povuku sa tih funkcija. Oni u tome vide rješenje duboke političke krize, a protiv su prijevremenih izbora.

S druge strane, Carević je izričit da Radović mora da podnese ostavku, jer kako je naveo, DF je iznio niz dokaza o njegovim, kako su naveli, „kriminalnim vezama sa DPS-om” i nanošenju štete budžetu Opštine Budva. Tek nakon što Radović sam napusti funkciju, spreman je da se povuče.

VUK LAJOVIĆ | ND VIJESTI

Izvor: vijesti.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.