Predstavnici svih budžetskih jedinica na Konferenciji o Predlogu budžeta

Crna Gora

Konferencija o budžetu, na kojoj predstavnici svih budžetskih jedinica iznose svoje viđenje i argumente povodom planiranog budžeta, održava se u Skupštini

Predśednik Skupštine Aleksa Bečić je na početku sjednice kazao da je konferencija prilika da se prvi put u istoriji crnogorskog parlamenta, predstavnici budžetskih jedinica izlože svoje stavove o budžetu za narednu godinu.

„Dobro je da se čuje vaš glas kako bi ga čuli i poslanici i predstavnici Vlade”, poručio je Bečić i dodao da je otvorenost kakvu ima Skupština potrebna svim organima.

„Budžet je nešto što život znači i što sve treba da nas ujedini”, poručio je Bečić.

Lakićević: Možemo trošiti samo onoliko koliko imamo prihoda 

Dr Milan Lakićević, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore kazao je da su predlog budžeta za 2022. i Fiskalna strategija zasnovani na hrabrom planu poznatom kao „Evropa sad”.

„Ja sam optimista da ako ovo budemo zajednički radili, da će ti rezultati biti vidljivi”, kazao je Lakićević.

On misli da će većina budžetskih jedinica dobiti dovoljno sredstava da obezbijedi rad u 2022. Poručio je i da se mora doći do temeljne reforme i budžetskih korisnika, za to je, kako navodi, potrebno vrijeme. 

„Sada možemo trošiti samo onoliko koliko imamo prihoda. Čini mi se da smo u godinam za nama mi povećavali javnu potrošnju i da je to uglavnom bilo utemeljeno na zaduživanju”, poručio je Lakićević.

Konferenciji prisustvuju i generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović, kao i predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimir Joković.

Iz Skupštine su ranije poručili  da je finansijska održivost jedan od najvažnijih segmenata u funkcionisanju svake države, odnosno pravilno i pravedno planiranje i trošenje budžetskih sredstava.

Izvor: rtcg.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.