Protest taksista ‒ Zahtijevaju prijem u Vladi, do petka čekaju odgovor nadležnih

Crna Gora

Strukovni sindikat taksista Crne Gore nije dobio odgovor od Uprave prihoda i carina do 15 sati danas na dopis koji su predali povodom kompleksne situacije u kojoj se auto taksi preduzetnici u Crnoj Gori nalaze. Izvršni odbor ovog sindikata donio je odluku da sačeka odgovor iz nadležnih institucija kojima su uputili dopise do petka u 12 sati, nakon čega će odlučivati o eventualnim novim protestima ‒ kazao je za Pobjedu predśednik Strukovnog sindikata taksista Borislav Pavlović.

Ako do petka u 12 sati ostanu bez odgovora, odrediće se o održavanju novog protesta, koji će u skladu sa zakonom prijaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova.

O tome da li će eventualni novi protest održati na isti način kao današnji, ili ga radikalizovati, te datumu obavijestiće javnost u petak.

„Nije iznenađenje – i jutros smo najavili da nas niko neće primiti”, jedan je od zaključaka Pavlovića, nakon što ih u Upravi prihoda i carina, nakon održane protestne vožnje, niko nije primio na razgovor.

Osnovni razlog protesta je, ističe, da ih poslije godinu od stupanja na funkciju prime nadležni iz nove Vlade na razgovor. To se danas, pak, nije desilo.

„Njima je bitnije da slave godišnjicu Vlade, nego da prime 1.500, da kažem, trećerazrednih građana, jer ako se ovako ponašaju prema otprilike 5.000 građana ove države to je poražavajuće. Ako je bitnija ta proslava nego mi, onda neka nam je svima sa srećom”, kazao je Pavlović.

Prvobitno je bilo planirano da se, nakon protestne vožnje, okupe ispred Uprave prihoda i carina, gdje bi do 15 sati čekali odgovor na njihov dopis. Od dolaska nove Vlade, kako je precizirao, nadležnim adresima su poslali ‒ 46 dopisa, a nijedan odgovor dobili nisu.

Službenik obezbjeđenja bio je jedini iz ovog organa koji je razgovarao sa predstavnicima Strukovnog sindikata taksista, obrazlažući da vršiteljka dužnosti direktorice Milena Petričević nije u zgradi, već u Skupštini, te da niko, osim nje, nema ovlašćenja da ih primi na sastanak. Pozvao ih je da ostave kontakt telefon, a da će biti pozvani da dogovore dan i vrijeme za sastanak sa Petričević.

Nakon što su ostavili kontakt telefon, taksisti su se povukli sa platoa iza ograde Uprave prihoda i carina.

„Pošto je situacija takva kakva je ‒ Skupština zasijeda, a pošto je Petričević tamo, kako je i hladno, predlažem da se povučemo odavdje negdje u toplo i čekamo do 15 sati. Postoji mogućnost da će nas neko kontaktirati. Nije nam rečeno kad će biti. Ostavili smo kontakt s obećanjem da će nas neko kontaktirati. Vjerovatno službenice ne mogu da nas prime bez nje, a ona je u parlamentu pa ne mogu da je uznemire. Najveće je razočarenje da su službenici, koji su u ovoj zgradi, iznenađeni što to mi tražimo, iako su šest godina upoznati sa našim problemima”, istakao je Pavlović.

Ne razumije zbog čega neko od službenika nije mogao da siđe.


Članovi Strukovnog sindikata taksista Crne Gore organizovali su protestnu vožnju u Podgorici. Predśednik Strukovnog sindikata taksista Borislav Pavlović kazao je da su organizovali protest iz više razloga, a jedan je osnovni – da ih nadležni iz nove Vlade prime na razgovor. On je zahtjeve predao Vladi i Ministarstvu finansija.

„Mi smo predali dopise Ministarstvu finansija i Vladi. Nastavljamo protestnu vožnju do mjesta polaska, a pješke ćemo do Uprave prihoda i carina, đe ostajemo do 15 sati, odnosno kraja radnog vremena ćemo čekati odgovor na naš dopis. Tada ćemo održati skupštinu članova na kojoj ćemo odlučiti što ćemo dalje i kako, u slučaju da se gospoda iz nadležnih institucija ne oglase na naš zahtjev”, rekao je Pavlović.

Sa preciznim zahtjevima su, kako je rekao, upoznali nadležne, a osnovni je da ih prime na razgovor.

Nakon toga, okupljeni taksisti su krenuli pješke ka Upravi prihoda i carina đe će takođe predati svoje zahtjeve.

„Želimo da pokažemo da nas ima, a kako ćemo dalje reagovati viđećemo. Ne očekujemo da će nas primiti ministri, ako nisu za godinu, ne očekujemo ni da će danas”, rekao je on novinarima prije nego su krenuli u protestnu šetnju.

Pavlović je istakao da je razlog protesta situacija u auto taksi prevozu u Crnoj Gori.

„Nerad inspekcija, rapidni rast sive ekonomije, koja je uništila 2021. turističku sezonu, koja je trebalo da nam bude godina oporavka. Želimo da ukažemo da ima 1.500 preduzetnika koje nisu pitali u kakvim uslovima rade”, naglasio je Pavlović.

On je istakao da su do sada poslali više od 40 dopisa novim ministrima, te da do danas nije bilo odgovora i razgovora.

„Zato smo na ulici. Na protestu će učestvovati 50 vozila, zbog mjera, kolege sa śevera nismo opterećivali zbog cjelokupune situacije, ali imamo podršku”, naglasio je Pavlović.

Problem fiskalizacija i izdavanje licenci

Pavlović je napomenuo i da je proces fiskalizacije problematičan iz više razloga.

„Prvi je što je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja promijenilo 1. juna pravilnik za fiskalizaciju taksi prevoza, čime je obesmišljema i ne funkcioniše zato što nisu pronađeni aparati koji treba da nas povezu sa kasom. Mi koji smo to u roku odradili smo u situaciji da naše kase ne funkcioniše”, naglasio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, problem postoji i sa licencama koje se, tvrdi, ne izdaju transparentno.

„To zavisi od toga ko ste, kako ste i čim se bavite. To je duži niz godina problem. Licence se izdaju netransparantno. Ona jeste jednaka za sve, ali je izdaju lokalne samouprave”, zaključio je Pavlović.

U 11 sati je, kako je ranije najavljeno, formirana kolona krenula, Bulevarom Šarla de Gola, ulicom Josipa Broza, ulicom Pete Proleterske, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ulicom Stanka Dragojevića, đe će se kolona zaustaviti, dok predstavnici SSTCG predaju dopise sa zahtjevima, predśedniku Vlade Crne Gore, i ministru finansija i socijalnog staranja.

Nakon toga je najavljeno da će kolona taksi vozila sa učesnicima protesta, nastaviti ulicom, Stanka Dragojevića, Bulevarom Ivana Crnojevića, ulicom Marka Miljanova, ulicom Bratstva i Jedinstva, ulicom 4. jula, do kružnog toka na Zabjelu, zatim Bulevarom Šarla de Gola, do mjesta polaska, đe će parkirati vozila i zatim pješke se uputiti ispred zgrade Centrale Uprave prihoda i carine, i predati dopis sa zahtjevima, VD direktorici, i tu do kraja radnog vremena sačekati odgovore po dopisima.

Izvor: pobjeda.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *