Pejović najavio gašenje KAP-a i otkaze za 500 ljudi

Crna Gora

Izvršni direktor Uniproma Veselin Pejović je saopštio da se Kombinat aluminijuma zatvara, te najavio otkaze za 500 radnika.

„Nakon 50 godina rada, a  osam godina otkad upravlja Uniprom, moram saopštiti da se i Kombinat aluminijuma zatvara”, poručio je Pejović na pres konferenciji.

On je kazao da fazno gašenje počinje 15. decembra.

„Ja sam sa svim pregovorima završio i nemam više razloga da sa bilo kim nastavim pregovore”, kazao je on, dodajući da je gašenje Kombinata samo njegova odluka, te da će samo on snositi posljedice.

Istakao je da je ovo je prvi put da se problemi i teškoće te kompanije dijele sa javnošću.

„Uvijek smo ih nosili sami, kako ne bi opterećivali javnost. Svi ste upoznati sa ponudom Elektroprivrede Crne Gore za kupovinu struje. Dobru volju da prevaziđemo haos su pokazali juče, kada su cijenu struje podogli na 127 eura po megavat času plus PDV”, kazao je Pejović.

On je poručio da nikad nijesu, niti će, sticati profit preko leđa građana.

„Bez ambicije da presuđujemo o aktuelnom trenutku, sigurni smo da će iza njih ostati pustoš i praznina. I nismo učestvovali u privatizaciji KAP-a nego smo kupili imovinu po drugom javnom pozivu kao najbolji ponuđač”, kazao je on.

Na pitanje koja mu je cijena struja prihvatljiva, Pejović je kazao da posjeduju ugovor kao uredni platiša struje, te da je trebalo da im se produži po istim uslovima.

„Jedina smo firma u Crnoj Gori gdje su ovu cijenu struje odredili prema nama. ap nije trafika. Mi smo EPCG-u  uputili dopis, Vladi i ministarstvima u junu. Po tom dopisu niko se nije oglasio do nazad 15 dana”, istakao je Pejović.

Naglasio je da je ovo njegova odluka i stav.

„Nijednom radniku neće biti uskraćena prava”, poručio je on.

Na pitanje  koliko bi koštalo novo pokretanje proizvodnje, Pejović je rekao da ne želi  da govori o okvirnim ciframa, ističući da će novonastala situacija izazvati nesagledive posljedice po državu.

„EPCG od 1. januara da smanji cijenu struje za građane”

„EPCG manipuliše stalno ‒ kaže da će ako struju bude isporučivao KAP, biti u minusu između 80 i 100 miliona. Ja im poručujem ‒ nema niše KAP-a. Oni imaju prihoda od 100 miliona eura, ja im poručujem da onda od 1. januara smanje cijenu struje građanima 50 odsto”, kazao je Pejović.

Odriče se, kako kaže, i velikog gubitka i ulaganja koje je, kako dodaje, žrtvovao osam godina, ističući da ne želi da ijedan građanin kaže da je plaćao veću struju zbog njih.

Ističe da je čista laž i manipulacija da bi isporučivanjem struje KAP-u po sadašnjoj cijeni od iduće godine, električna energija bila skuplja za građane.

„Ni vlada Ante Markovića, ni Mila Đukanovića, ni ova sada, ni sa jednim eurom nisu pomogli Uniprom”, zaključio je je Pejović.

Izvor: pobjeda.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *