Ministarstvo kapitalnih investicija: Priča o pronalasku nafte nije tačna

Crna Gora

Ministarstvo kapitalnih investicija demantovalo je informacije objavljene u medijima o tome da su koncesionari Eni-Novatech i Energean na bušotini kod Bara pronašli naftu i gas.

„Povodom informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima o tome da su koncesionari Eni-Novatek i Energean pronašli naftu i gas u crnogorskom podmorju, Ministarstvo kapitalnih investicija želi da demantuje ove informacije, vjerovatno nastale u kuloarima koji žele da nanesu štetu i koncesionarima i državi Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su zamolili sve medije da o statusu faze istražnog bušenja izvještavaju u skladu sa profesionalnim standardima i isključivo na osnovu zvaničnih informacija iz Ministarstva kapitalnih investicija, Uprave za ugljovodonike i zvaničnih predstavnika koncesionara.

„Trenutni status na bušotini jeste dubina 5.954 metara, izvlačenje bušećeg alata na površinu je u toku kao i priprema za takozvani wireline logging kojim će se detaljnije utvrditi parametri ležišta”, navodi se u saopštenju.


Prema ranijem pisanju portala dnevne.me, konzorcijum kompanija Eni-Novatech pronašli su u podmorju između Bara i Ulcinja naftu visokog kvaliteta, te da pa bi vrlo brzo trebalo da bude poznata i količina rezervi.

Kako su naveli u tom tekstu, prema njihovim nezvaničnim saznanjima, koncesionari Eni-Novatech i Energean stigli su do dubine od oko 6.500 metara na tački udaljenoj oko 28 kilometara od obale, gdje su otkrili naftu čije karakteristike ukazuju ne samo na visok sadržaj kvalitetne nafte, već i tečnog gasa.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *