Australijska Vlada: Asanža ne bi trebalo izručiti SAD-u

Globus

Izvor: ABC News


Nakon što je Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva oborio prvobitnu odluku Londonskog suda da se Džulijan Asanž, osnivač Wikileaks-a, ne može izručiti SAD-u, širom svijeta se ne smiruju strasti. Potpredsjednik Vlade Australije, Barnabi Džouns, apelovao je da se Asanžu sudi u Velikoj Britaniji ili da mu se dozvoli da se vrati u Australiju, zemlju čiji je državljanin.

„Asanž nije prekršio zakone Australije. On nije bio u SAD-u kada je akcija za koju mu se sada u Londonu sudi sprovedena. Zašto bi onda bio izručen SAD-u? Ako pogazi Kuran, znači li to da bi bio izručen Saudijskoj Arabiji?”, izjavio je Džouns.

Australija pokušava da izvrši diplomatsku intervenciju i vrati Asanža u tu zemlju. Lider opozicije u Australiji, Entoni Albaniz izjavio je da njegovo zatočenje mora da se završi i da je postojeće stanje neodrživo.

„Iako se ne slažem sa svim Asanžovim pogledima, došli smo do tačke kada moramo reći – što je mnogo, mnogo je.”, rekao je Albaniz.

Podsjetimo se, Londonski sud je prvobitno odbio zahtjev SAD-a za Asanžovim izručenjem, ali je Visoki sud oborio tu presudu. Asanžovi advokati su najavili žalbu na ovu odluku. Džulijan Asanž se preko dvije i po godine nalazi u Britanskom Belmarš zatvoru, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil u svojoj ambasadi u Londonu. SAD ga potražuje zbog teških optužbi za špijunažu i veleizdaju. Asanž je već duže vrijeme vrlo slabog mentalnog i fizičkog zdravlja.

Tagged

2 thoughts on “Australijska Vlada: Asanža ne bi trebalo izručiti SAD-u

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *