Marić: Pregovarački proces s EU hronično kasni

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marića ocijenio je da pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU) hronično kasni. Smatra da nije dobro što Ministarstvo pravde nema ministra, te da bi što prije trebalo da ga dobije, prenosi Portal RTCG.

Marić je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da stanje koje su zatekli u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava nije ohrabrujuće.

„To kašnjenje traje već godinama u odnosu na ispunjavanje obaveza prema Evropskoj komisiji. Ako misli neko da su obaveze da pošaljemo zakone EK, da bi poslali sugestije, to nijesu suštinske obaveze. Suštinske obaveze su bile otvaranje društveno-političkog dijaloga”, rekao je Marić. 

Smatra da ničim ne može da se pravda činjenica u kakvom je stanju Sudski i Tužilački savjet, te Ustavni sud.

„Kad se u punom kapacitetu konstituišu Sudski i Tužilački savjet, kad se izabere vrhovni državni tužilac, i sudije Ustavnog suda, tada je loptica na pravosudnom sistemu, pa nekim dijelom na Ministarstrvu pravde”, istakao je Marić.

On je rekao da nije dobro što Ministarstvo pravde nema ministra, te da bi taj resor što prije trebalo da dobije ministra.

„Mi kao državni sekretari možemo dosta da uradimo, ali ipak u kontaktima sa međunarodnim institucijama je značlajno da se pojavi ministar, posebno u ministarstvu koje je zaduženo za najvažnije pregovaračko poglavlje i gdje treba da dobijemo završna mjerila”, rekao je Marić.

Kad je riječ o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Marić je kazao da će država oduzimati nelegalno stečenu imovinu, koja će preći u njeno vlasništvo, bez čekanja ishoda u krivičnom postupku, kao što je to sada bilo.

On je pojasnio da to nije nikakva specifičnost ili ekskluzivitet, te da su u pitanju mehanizmi koji se prilagođavaju našem pravnom sistemu, a koji postoje u više država Evropske unije (EU).

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.