Nina Drakić izabrana za predsjednicu Privredne komore

Crna Gora

Izvor: Pobjeda


Doktorka ekonomskih nauka Nina Drakić nova je predsjednica Privredne komore Crne Gore

Za Ninu Drakić je danas na Skupštini ove poslovne asocijacije glasalo 37 od ukupno prisutnih 49 članova, kandidat Srđan Laković dobio je 12 glasova, dok je Irena Radović bila bez glasova.

Nina Drakić je prva žena na čelu najuticajnije poslovne asocijacije koja 94. godinu okuplja cjelokupnu crnogorsku privredu, prva doktorka nauka na tom položaju i najmlađa predsjednica u trenutku stupanja na dužnost, saopšteno je iz PKCG.

Obraćajući se Skupštini, Drakić je istakla namjeru da osnaži rad organa i tijela Komore kao i saradnju sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou. Asocijacija će intenzivno doprinositi jačanju konkurentnosti i promociji privrede, internacionalizaciji poslovanja, širenju novih znanja i realizaciji međunarodnih projekata. U fokusu rada Komore, prema njenim riječima, biće formiranje centara za digitalnu transformaciju, zelenu i cirkularnu ekonomiju, te jedinstvene kontakt tačke za sve usluge koje ova asocijacija može da pruži mikro, malim i srednjim preduzećima. Zalagaće se za povećanje transparentnosti rada Komore, otvorenosti i vidljivosti.

„Vjerujem da će realizacija ovog programa doprinijeti da se rad i pozicija Komore unaprijede, a njena uloga zastupnika, promotera i servisa privede osnaži”, kazala je Drakić.

Rođena je 11. novembra 1980. godine u Podgorici. Završila je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore 2003. godine, a zvanje doktora ekonomskih nauka stekla 2018. godine na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica.

Autorka je više naučnih radova, a posjeduje licence za poslove brokera i investicionog menadžera, te trenera korporativnog upravljanja. Usavršavala se u Japanu i Turskoj. Radila je na projektima USAID, Svjetske banke, GIZ-a i UNDP-a.

Od 2010. godine radi u Privrednoj komori Crne Gore, gdje je pored ostalog obavljala poslove direktorice Sektora za istraživanja i analize, potpredsjednice Privredne komore, a od 1. septembra 2021. godine vršila je dužnost predsjednice ove asocijacije. Autorka je i koautorka brojnih ekonomskih analiza, a učestvovala je u implementaciji više međunarodnih projekata.

Drakić ima bogato iskustvo u radu sa privredom, a kao njena zastupnica učestvovala je u brojnim radnim grupama i tijelima Vlade, među kojima Savjet za suzbijanje sive ekonomije, Savjet za konkurentnost, Savjet za privatizaciju, Savjet statističkog sistema Crne Gore i dr. Svoj doprinos daje i pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom, kao članica Radne grupe za Pregovaračko poglavlje 16 – Porezi i 30 – Vanjski odnosi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *