Picula: Previše se vremena gubi na politička prepucavanja

Crna Gora

Izvor: rtcg.me


Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, smatra da je haotična situacija u vladajućoj koaliciji poprilično zakočila evropski put Crne Gore.

„Već se dugo u Crnoj Gori previše energije i vremena gubi na politička prepucavanja i bojim se da fokus jednog dijela vladajuće strukture nije na putu ka EU, već na različitim koalicionim i parlamentarnim manevrima”, rekao je Picula za Radio Crne Gore.

Upozorio je da se jedna izgubljena godina lako može pretvoriti u dvije ili tri. On je kazao i da najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je došlo do povećanja apatije u društvu, što je zabrinjavajuće. Upitan šta misli o konceptu manjinske Vlade koja se sve češće pominje kao rješenje političke krize, Picula je rekao da ostaje otvoreno pitanje da li će neka vrsta manjinske Vlade, ako do nje dođe, imati snage da pokrene bitne reforme.

„To je otvoreno pitanje jer je za kompleksan reformski proces koji predstoji Crnoj Gori potrebno imati postojanu i snažnu parlamentarnu većinu. U suprotnom taj potez onda ne bi donio očekivane rezultate i onda bi možda bilo legitimno zatražiti demokratsko izjašnjavanje građana”, rekao je Picula.

Na pitanje jesu li izbori najbolje rješenje, izvjestilac Evropskog parlamenta odgovara konstatacijom da odluku treba da donesu domaći političari.

„Ono što bi bilo dobro za građane je da Crna Gora dobije Vladu koja može predlagati snažne reformske poteze koji će onda imati nedvosmislenu podršku u nacionalnom Parlamentu”, kazao je Picula.

Komentarišući zaključke Savjeta EU o proširenju, Picula je naglasio da je dobro što je proširenje došlo na dnevni red na tako visokom nivou u EU, te da posljednje izjave, „posebno u kontekstu nepotrebne i nerazumne blokade Sjeverne Makedonije i Albanije daju blagi optimizam da bi iduće godine moglo biti pomaka na bolje”.

Podvlači i da treba biti realan i reći da proširenje neće biti prioritet francuskog predsjedavanja u prvoj polovini 2022.

„Međutim, Francuska će biti izrazito zainteresovana za jačanje sigurnosne i odbrambene politike EU i jasno joj je da je bezbjednost regiona ujedno i bezbjednost EU. U tom aspektu vidim priliku za Zapadni Balkan da se stvari pomaknu na bolje u narednih šest mjeseci”, rekao je Picula.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.