Krivokapić: Minimalna zarada od 650€, koju je predložio DF, misaona imenica

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Predśednik Vlade Zdravko Krivokapić ocijenio je da je projekat Evropa sad realno moguće ostvariti, te da je odgovornost na svakom pojedinačnom poslaniku hoće li glasati za budžet za narednu godinu. Tada će građani shvatiti ko je za njih, a ko je protiv. Minimalna zarada od 650 eura, koju je predložio Demokratski front (DF), u ovom momentu je, prema ocjeni premijera, misaona imenica.

On je na pres konferenciji povodom budžeta za 2022. godinu rekao se on pokušava predstaviti nefunkcionalnim, te da ne može da shvati da postoji bilo koji poslanik koji bi glasao „protiv svoga građanina bez obzira da li ga on glasa ili ne”.

„Svako prekrajanje budžeta u bilo kom smislu remeti osnovni koncept ekonomskog razmišljanja. Budžet je projektovan sa minimalnim deficitom koji je održiv sa 3,8 odsto”, rekao je Krivokapić, navodeći da sve drugo remeti taj balans.

Održiv i dječji dodatak, besplatni udžbenici…

Rekao je da je kalkulator kojim je moguće izračunati zaradu ako bude usvojen program Evropa sad od juče posjetilo više od 95.000 ljudi jer svi žele da vide koliko će imati platu u februaru.

„Ovaj je plan realno moguće ostvariti na bazi ovog kriterijuma – minimalna cijena rada 450 eura. Sve drugo je u domenu populizma”, rekao je Krivokapić.

Premijer ističe da se govorilo da nema toga budžeta koji neće doživjeti rebalans, pa se to nije desilo.

„Govorili su da je neodrživ đečji dodatak, pa je održiv. Govorili su previše je para na besplatne udžbenike, pa se i to desilo”, istakao je premijer. 

Vlada će se, kako je rekao, odgovorno odnijeti prema svakom amandmanu na budžet.

„Deficit koji je predviđen budžetom je 3,8 odsto. Vlada može da ima održiv, na granici izdržljivosti, deficit do pet odsto. Sve preko pet je odsto nerealno”, ocijenio je Krivokapić.

Neko bi da nanese štetu Plantažama

Govoreći o problemu između Plantaža i Opštine Tuzi, Krivokapić je rekao da ne može jedna opština da traži nešto što ranije tražila.

„A ista ta opština je dobila, po prvi put od vlade, iz Egalizacionog fonda, nešto što joj niko prije nije dao”, rekao je Krivokapić, navodeći da bi neko da napravi štetu državi i Plantažama.

Osvrnuo se i na problem s KAP-om, i podsjetio da su preporučili da Uniprom i EPCG nađu najbolje rješenje.

„Ja nijesam ubijeđen da postoji dobra namjera Uniproma da se do toga dođe. Radi se o tome da su oni bukvalno potrošili resurse upravo tog dijela KAP-a sa ćelijama koje su na granici izdrživosti. I nijesam siguran da oni imaju namjeru da održe proizvodnju”, istakao je Krivokapić. 


Konferencija za medije Predśednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića povodom predstojećeg glasanja o budžetu za 2022. godinu.

Izvor naslovne fotografije: Vlada Crne Gore © Z. Đurić

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *