To Montenegro odustao od kupovine trećeg „embraera” zbog nedostatka novca

Crna Gora

Izvor: Pobjeda


Predlažu da Vlada ili novo preduzeće kupi „čarlija“

To Montenegro je polovinom novembra obavijestio Vladu da nema para da u ime države isplati posljednje rate za kupovinu „embraera“ registarskih oznaka 40-AOC, kodnog naziva „čarli“, prenosi Pobjeda.

Saopštili su i da nemaju para da taj avion dovedu u plovidbeno stanje, navodi se u jučerašnjoj vladinoj informaciji.

Riječ je o trećem avionu Montenegro Airlines-a (MA).

Stečajni upravnik Montenegro Airlines-a Saša Zejak obavijestio je nedavno ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da To Montenegro uzima djelove sa tog aviona, a da je ranije izuzeo njegovu dokumentaciju.

Pobjeda podsjeća da je Vlada 24. juna odobrila To Montenegru da iz osnivačkog kapitala kupi ovaj avion za ukupno 5,36 miliona dolara. Odnosno da isplati četiri posljednje rate za ovaj avion, koji je MA uzeo u finansijski lizing od brazilske BNDES banke.

Kasnije se ispostavilo i da treba 8,2 miliona eura za dovođenje aviona u plovidbeno stanje.

„Odbor direktora To Montenegra predlaže da Vlada osnuje novo pravno lice preko kojeg bi kupili avion i spriječili aktiviranje državne garancije, te sačuvali značajna sredstva i vazduhoplov u koji je uloženo 38 miliona dolara”, navodi se u dopisu i ističe da bi sa ukunpo uloženih 13,4 miliona dolara Vlada stekla vlasništvo nad tim avionom (sa resursima za operaciju u narednih 7-8 godina).

Druga opcija je da Vlada taj avion kupi i da ga u zakup To Montenegru. U dokumentu se podsjeća da je država 2010. godine dala garancije za kupovinu ovog aviona BNDES banci.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet po krivičnoj prijavi koju je protiv NN lica podnijela stečajna uprava MA, zbog sumnje da su počinili krivično djelo teška krađa, otuđenjem djelova sa ovog aviona.

Izvor naslovne fotografije: Plane Spotters © Michał Furmańczak

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *