Aerodromi Crne Gore spremili popuste za low cost kompanije

Crna Gora

Izvor: Vijesti
Piše: Siniša Luković


Aerodromi Crne Gore spremili popuste i do 80 odsto na cijene aerodromskih usluga za niskobudžetne avio-kompanije koje u naredne tri godine budu imale cjelogodišnje i sezonske letove

Menadžment Aerodroma Crne Gore (ACG) usvojio je podsticajnu šemu za stimulisanje niskobudžetnih avio-kompanija da održavaju letove ka ukupno 12 destinacija sa aerodroma u Podgorici i Tivtu, od čega su devet cjelogodišnji, a tri sezonski letovi.

Strateške rute na kojima će važiti podsticajne mjere sa aerodroma Podgorica su cjelogodišnji letovi za London, Pariz, Rim, Brisel, Berlin, Štokholm, Milano, Barselonu, Dortmund i Minhen, dok su sa aerodroma Tivat to sezonske linije London, Mančester i Berlin. Na ovim destinacijama proteklih godina letjeli su niskobudžetni avio-prevoznici poput Ryan Air-a, Wizz Air-a, Transavia-e, Eurowings-a i EasyJet-a, ali i neki legacy carrieri (tradicionalne avio-kompanije) poput ugašenog Montenegro Airlines-a, Lufthansa-e ili bivše italijanske nacionalne aviokompanije Alitalia.

Kao produkt rada posebnog Tima za poboljšanje avio-dostupnosti Crne Gore koji je u februaru formiralo Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) i analize tržišta, menadžment ACG je usvojio izmjene i dopune ranije važeće podsticajne šeme kako bi se prilagodili aktuelnim prilikama u svjetskoj vazduhoplovnoj industriji koja se još suočava sa posljedicama pandemije, ali i činjenici da konkurentski aerodromi u okruženju već daju dodatne povoljnosti avio- kompanijama kako bi ih motivisali na letjenje sa tih destinacija.

O podsticajnoj šemi Vlada je usvojila informaciju prije 15 dana.

„Analizom se došlo do predloga definisanja 12 strateških ruta (devet cjelogodišnjih i tri tokom ljetnje IATA sezone), pod pretpostavkom da dominantno budu korišćeni avioni boeing B737-800 i airbus A320 i da popunjenost kabine bude 80 odsto, broj odlazećih putnika iznosio bi 160 do170 hiljada. Uz primjenu popusta ukupni prihodi na nivou čitave godine od saobraćaja na strateškim rutama iznosili bi oko 2,1 milion eura”, piše u Vladinoj informaciji.

Sa ta dva tipa aviona leti najveći broj evropskih niskobudžetnih prevoznika koji su imali ili imaju stalne ili sezonske letove sa crnogorskih aerodroma – B737 je avion koji koriste najveći evropski niskobudžetni prevoznik Ryan Air i francusko-holandska Transavia, dok airbusom A320 lete EasyJet, Wizz Air ili Eurowings od loukostera koji dolaze na naše aerodrome.

U Vladinoj informaciji piše da je Odbor direktora donio nove podsticajne šeme u cilju stvaranja pretpostavki za rast saobraćaja na aerodromima u Tivtu i Podgorici, kao i poboljšanja avio-dostupnosti Crne Gore.

„To sve u cilju stvaranja uslova za povećanje interesovanja niskobudžetnih avio-kompanija za određene strateške rute, te da bi povoljniji cjenovni uslovi stvorili pretpostavku za povećanje obima saobraćaja na tim rutama, kao i generisanje novog saobraćaja na strateškim rutama na kojima u ovoj godini nije bilo saobraćaja. Na ovaj način cijene usluga biće povoljnije za avio-kompanije koje će obavljati saobraćaj na strateškim rutama u 2022, 2023. i 2024. godini”, piše u informaciji.

Prilikom određivanja stateških ruta, kako je objašnjeno, uzeta su u obzir tri kriterijuma od kojih je prvi rute prema destinacijama sa kojima je prije izbijanja pandemije obavljan saobraćaj, a koji je prekinut iz tih razloga ili je nastavljen u znatno smanjenom obimu sa aspekta broja letova i prevezenih putnika. Drugi kriterijum su evropske metropole na čijim aerodromima su bazirani avioni vodećih tradicionalnih i niskobudžetnih avio-kompanija i treći kriterijum su destinacije sa tržišta koja su od prioritetnog značaja za crnogorski turizam.

Po novoj podsticajnoj šemi, ACG će kompanijama koje budu letjele tokom cijele godine na strateškim linijama, naredne tri godine ponuditi popust u cijenama usluga landinga (slijetanje), handlinga (zemaljsko opsluživanje) i upotrebe centralizovane infrastrukture u visini od 60 odsto u odnosu na redovne cijene, odnosno isti toliki popust za usluge putničkog servisa. Uslov je pritom da kompanija ima minimum dva sedmična leta na nekoj od tih ruta. Za strateške linije koje će se održavati samo tokom ljetnje IATA sezone, ponuđen je popust od 40 odsto na landing, handling i centralizovanu infrastrukturu, odnosno 50 odsto za putnički servis.

Uobičajene cijene usluga slijetanja za avione tipa B-737-800 i A 320 na aerodromima u Tivtu i Podgorici iznose 750 eura, naknada za putnički servis 15 eura po odlazećem putniku, dok naknada za korišćenje centralizovane infrastrukture za avione veličine A320 i B737-800 iznosi 93 eura u Podgorici, odnosno 132 eura u Tivtu. Naknada za zemaljsko opsluživanje komercijalnih aviona ove veličine trenutno na aerodromu Podgorica iznosi 620, a u Tivtu 880 eura.

Menadžment ACG usvojio je i poseban podsticaj za avio-kompanije koje imaju bazirane avione na aerodromima Podgorica i Tivat, odnosno za novu nacionalnu avio-kompanju Air Montenegro (AM) koja jedina od svih prevoznika koji lete iz naših vazdušnih luka, ovdje ima i bazirane sopstvene avione.

Ti popusti biće od 80 posto u cijenama handlinga i landinga, odnosno naknade za centralizovanu infrastruktutru, dok će popust za putnički servis iznositi od 40 do 50 odsto, zavisno od broja prevezenih putnika.

Pored baziranja najmanje po jednog aviona u Podgorici i Tivtu, uslov koji avio-kompanija treba ispuniti da bi dobila ove popuste je i da obavlja cjelogodišnji saobraćaj najmanje dva puta nedjeljno na najmanje četiri rute, od kojih najmanje dvije moraju biti sa aerodroma Tivat, te da preveze najmaje 100.000 odlazećih putnika na godišnjem nivou.

AM koji je sa saobraćajem počeo u junu ove godine, ove uslove će ispunjavati od 2022. godine jer kompanija sad ima dva aviona u svom vlasništvu, a održava najmanje po dvije rute sa najmanje dvije sedmične rotacije sa oba crnogorska aerodroma. AM trenutno zimi leti iz Podgorice za Beograd, Ljubljanu i Frankfurt, a iz Tivta za Beograd i Istanbul.

Budući da u ACG za dodjelu ovih popusta insistiraju da avio-kompanija mora bazirati najmanje po jedan svoj avion i u Podgoorici i u Tivtu, za očekivati je da AM u dogledno vrijeme bude jedini koji će moći da računa na ove vrste povoljnosti kod aerodromskog preduzeća, jer se nijednoj niskobudžetnoj avio-kompaniji, ali ni najjačem regionalnom igraču Air Serbia u dogledno vrijeme neće isplatiti strategija da baziranjem ovdje po jednog svog aviona, prave sopstvene mini-habove na oba aerodroma u Crnoj Gori.

Kao povoljnosti za kompanije koje imaju avione bazirane u Podgorici i Tivtu predviđeno je i potpuno oslobađanje aviokompanije od plaćanja naknade za parkiranje vazuhoplova na aerodromima u Tivtu i Podgorici.

U slučaju AM-ovih aviona tipa embraer E195, po aktuelnim cjenovniku usluga ACG, to je dodatna ušteda za nacionalnu kompaniju u iznosu od 159 eura dnevno po avionu.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *