Jedan direktor već dobio spor protiv MPNKS, odštetu plaćaju građani

Crna Gora

Izvor: Pobjeda


Iako su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i ove sedmice saopštili kako očekuju da u njihovu korist bude epilog 157 tužbi koje su smijenjeni direktori škola protiv njih pokrenuli, smatrajući da su bez funkcije ostali mimo zakona, advokat pojedinih čelnika obrazovnih ustanova je ubijeđen u suprotno. Već je u Danilovgradu jedan ranije razriješeni direktor dobio spor i advokat Mladen Tomović očekuje da se na istovjetan način ispišu i ostale presude…

Jednostrana odluka poslodavca

Smijenjeni direktor Policijske akademije ostao je bez te funkcije u januaru zbog toga što je navodno zloupotrijebio položaj. Iznoseći detalje o tom slučaju, Tomović je objasnio da je, prije svega, ova nedavna presuda među prvim tužbama direktora koju je usvojio Osnovni sud u Danilovgradu. Time je poništeno rješenje resora ministarke Vesne Bratić, a advokat očekuje da presudu potvrdi Viši sud.

Tomović objašnjava da je u ovom sporu nedvosmisleno dokazano da nijedna osoba ne može da se razriješi zbog navodne zloupotrebe položaja, a da nije sproveden odgovarajući postupak u kom bi se eventualno utvrdila odgovornost. To je u ovom slučaju izostalo…

„Kako u konkretnom slučaju, a po mojim informacijama i u predmetima u kojima postupam, ni u jednom, prilikom donošenja rješenja o razrješenju, nije sproveden odgovarajući postupak utvrđivanja odgovornosti. Radi se o jednostranim odlukama poslodavca koji im je donio rješenje o razrješenju bez prethodno sprovedenog postupka. To smatram da je u svim tim slučajevima i odluke sudova će na neki način biti identične – biće poništena navedena razrješenja. Naravno, očekujem da će sve te prvostepene odluke potvrditi Viši sud”, rekao je advokat Tomović.

Šta nakon presude

On je objasnio da kada se poništi rješenje o smjeni direktora, moguće su dvije situacije. Ako smijenjeni direktor nije zasnovao bilo kakav radni odnos, onda ostvaruje pravo da tužbom za naknadu štete potražuje odgovarajući iznos štete koji bi se ogledao u svakomjesečnoj zaradi, od trenutka razrješenja do isteka mandata, uvećan za iznos kamate za svakomjesečno novčano davanje na ime zarade. Pripadaju mu i doprinosi koje je tužena obavezna da isplati, kao i sudski troškovi na ime advokatskih usluga, ukoliko je podnosilac tužbe imao kvalifikovanog punomoćnika advokata.

Druga situacija se odnosi na one koji su nastavili da rade, odnosno zasnovali su drugi radni odnos, kao što je to uradila većina smijenjenih direktora – raspoređeni su na radna mjesta nastavnika. Oni bi na osnovu pravosnažne odluke mogli da ostvare samo razliku zarade između pripadajuće plate direktora i plate koju imaju kao nastavnici. Tomović objašnjava da bi se ta razlika obračunala za cjelokupan period do isteka mandata, uz uvećan iznos zakonske kamate i sudske troškove, ako su imali advokata.

Pojedini poslanici su na skupštinskim odborima saopštili da bi smijenjeni direktori mogli da dobiju milionske oštete, ali Tomović kaže da nije baš siguran da se radi o tolikom iznosu. Navodi da jedan značajan broj direktora nije podnio tužbe.

„Ako su razriješeni direktori u radnom odnosu, zarada nastavnika i direktora nije baš toliko značajna, možda je razlika nekih 150 do 200 eura, pa do isteka mandata se računa. Nezahvalno je procjenjivati visinu štete i to utvrđuje sudski vještak. Neki su razriješeni na samom početku mandata, a nekima je mandat bio u isticanju”, rekao je on.

Resor kojim rukovodi ministarka Vesna Bratić u razrješenjima, koja su proteklih mjeseci dostavljena smijenjenim direktorima, obrazložio je da su platili funkcijom zato što nijesu formirali školske odbore. Oni su potom u više navrata isticali da to nijesu mogli da učine, iz razloga što ovaj resor nije delegirao svoje predstavnike. Optuživali su ministarku za opstrukciju i da je pribjegla ovom potezu nakon što ništa drugo nije mogla da im pronađe da su nezakonito uradili… Advokat Tomović kaže da moguće je da određeni dio direktora jeste sproveo te radnje, dok drugi broj možda, nije, ali činjenica je da se bez imenovanja svih ovlašćenih predstavnika, onako kako propsiuje zakon, ne može ni formirati odgovrajući školski odbori. Kaže da će sud sve ocijeniti.

„Ali ono što je najznačanije, u presudi (danilovgradskog suda) koja je otvorila put, i mislim, biće putokaz za kasnija postupanja ostalih prvostepenih sudova u sličnim predmetima jeste da se ne može donositi rješenje o razrješenju zbog eventualne zloupotrebe službene funkcije bez prethodno zakonito sprovedenog postupak u kome bi se omogućilo učešće stranci, odnosno licu koje je razriješeno, da iznese svoje argumente i da se nakon toga donese zakonita odluka. Sve je to izostalo, tako da mislim da je sve ostalo manje-više irelevantno sa aspekta odlučivanja”, istakao je Tomović, dodajući da je osnovni razlog za poništaj odluke o razrješenju nesprovođenje odgovarajućeg postupka utvrđivanja odgovornosti.

Advokat objašnjava i da direktori koji su podnijeli tužbe mogu da traže da se vrate na radno mjesto koje odgovara stručnoj spremi i prethodnom iskustvu. Ne mogu da se vrate na direktorske pozicije, i u tom pravcu je, kaže on, odavno uspostavljena važeća sudska praksa.

S druge strane, u Skupštini je Milica Kadović iz resornog Ministarstva kazala da nijesu ušli neznaveni, kada su smijenili direktore, pozivajući se na svoje višegodišnje iskustvo advokatice… Kazala je kako vjeruje da će uspjeti u ovim sporovima, odnosno da će presude biti u njihovu korist.

Član Sindikata prosvjete Slobodan Savović, bivši predsjednik podgoričkog Sindikata, kaže da je još ranije upozoravao Ministarstvo da će se suočiti sa gomilom tužbi direktora. Ističe da je tada proglašen ,,izdajnikom narodne volje“.

Ispričao je kako je predlagao da se analizira rad svakog direktora i da je on predočio ,,dokaze za desetinu njih koji se nijesu odnosili prema svom poslu na zakonit način“.

Ističe da je, na primjer, od nešto više od 40 direktora u Podgorici, njih sedmoro ostalo bez radnog angažmana, dok su ostali počeli da rade kao nastavnici.

Ako se neko ogriješio o zakon, onda je trebalo da mu se prekine radni angažman, smatra Savović.

„Imate situaciju da je veliki broj direktora koji nijesu radili zakonito na ovaj način amnestiran. Za sebe mogu da kažu da su politički sklonjeni, što jeste tako, bilo je revanšizma. Postojali su dokazi da budu smijenjeni”, rekao je on.

Navodi da su došli u situaciju i da imaju škoslke odbore koji su kozmetički promijenjeni, proširenjem sa jednim članom nastavničkog vijeća.

„Praktično imamo istu situaciju. Kadija te tuži, kadija ti sudi”, kaže on.

Uvjeren je da će smijenjeni direktori dobiti presude…

„Mora se sve isplatiti iz budžeta prosvjetnih radnika. Mnogo me više brine što će ostvariti ogromnu novčanu dobit i tu je dupla šteta. Ti ljudi, koji su trebali da budu smijenjeni, su amnestirani, plus će dobiti određeni novčani iznos koji će se mjeriti hiljadama eura. Onda se postavlja pitanje: pa, čekajte, jesu li prosvjetni radnici, zaista, toliko bačeni u zapećak… Šta hoćete od nas, kao društvo, kao roditelji, da mi radimo u ovakvim uslovima? Pacifikovan je Sindikat prosvjete, inače, ovo je zrelo za jedan opšti štrajk”, kaže Savović.

Masovna smjena direktora realizovana je po izmijenjenom Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju. Tada je saopštavano da se navodno želi osloboditi obrazovni sistem od partijskog uticaja. Bratić je govorila da više neće biti potrebna partijska knjižica kao uslov da neko bude na direktorskoj funkciji. Iako i dalje tvrdi da je sprovedena depolitizacija obrazovnog sistema, pojedini poslanici opozicije su u Skupštini javnosti predočili drugačije dokaze – da su nova direktorska mjesta podijeljena po dubini, između partija. Objelodanili su tabelu gdje je sve to uređeno po Dontovoj formuli.

Javnost je ranije oštro reagovala i što je Bratić za vršioce dužnosti postavljala sporan kadar koji otvoreno podržava sporne ideologije, na kraju i ratnog zločinca Ratka Mladića.

Nada Đurđevac | Pobjeda

Tagged

1 thought on “Jedan direktor već dobio spor protiv MPNKS, odštetu plaćaju građani

  1. Vesna Bratic je jedna neznavena i nepismena zena prije svega. Do mjesta ministra je dosla kako to svi znaju preko one stvari. Neko ko je napravio ovoliku stetu drzavi i gradjanima treba da se protjera iz drzave mada nece joj napraviti nikakvu stetu jer ona i ovako sebe ne smatra Crnogorkom. Jad i bijeda i sramota za porodicu i drustvo. Mars iz moje kuce to bi rekao Petar Petrovic kojega pokusavaju da prevedu u nesto sto nije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *