Begović: Prethodnici na funkciji napravili ozbiljne propuste

Crna Gora

Izvor: RTCG


Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović danas je održao konferenciju za medije na kojoj je izjavio da je stanje koje je tamo zatekao vrlo nezadovoljavajuće, te da su napravljeni mnogi napori da se situacija popravi, ali da su propusti iz ranijeg perioda bili brojni.

„Od 2017. do 2021. godine preko hiljadu upravnih akata bilo je nezakonito, o čemu svjedoče sudske presude. Nismo pristupili ni konvencijama koje regulišu pitanje nameštanja rezultata“, kazao je Begović.

To može, kako kaže, da napravi isti problem kakav je Crna Gora imala vezano za doping.

„U savjetu koji se bavio antidopingom bila su politički eksponirana lica. Oko 85 odsto sredstava korišćena su za naknade. Iako su imali pred sobom relativno lak zadatak, ništa nije urađeno i nije ni čudo što smo došli u ovako stanje u kakvo jesmo. Prethodnici koji su bili na ovoj funkciji napravili su ozbiljne propuste“, kazao je Begović.

Kada dođe do reformi u pravosuđu i izbora novog Tužilačkog savjeta, kaže, podnijeće odgovarajuće prijave.

„Vezano za džudo, sudska presuda je takva da se u pravni promet vrati prethodni Džudo savez, a ugasi Judo savez. Naši međunarodni prijatelji spremni su da pomognu da konsolidujeno džudo sport“, istakao je on.

Što se tiče materijalno-finansijskog poslovanja, procedura za finansiranje sportskih organizacija je, poručuje Begović, sprovedena na sporan način.

„Finansirani su savezi koji su bili u sudskom postupku, što nije smjelo da se dešava, a dio novca išao je savezima i klubovima koje predvode politički eksponirana lica, povezana sa mojim prethodnicima na ovoj funkciji“, navodi Begović.

Jedina smo, ističe, iz korpusa zemalja koje streme evropskim standardima koja ima čelnike na sportskim funkcijama bez ograničenja broja mandata.

„Otvaramo prostor za profesionalizaciju, spremamo digitalizaciju svih servisa, uključujući konkurs. Osnovane su komisije koje prate raspodjele sredstava, dosad nismo imali prave podatke. O zakonitosti toga odlučivaće nadležne pravosudne institucije“, istakao je Begović.

Za narednu godinu planiraju četiri potkonkursa, imaće, kako kaže, po prvi put i dječji sport.

„Sportska infrastruktura na sjeveru zemlje je ispod svakog nivoa, moramo intervenisati. Kontrolisaćemo detaljno trošenje sredstava u klubovima i savezima“, istakao je Begović.

U toku je, kako kaže, formiranje Savjeta za mlade, a iako je to njihova zakonska obaveza, to ranije, ističe, nije bilo urađeno.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.