EU priznala COVID potvrde iz Crne Gore

Crna Gora

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Evropska komisija (EK) je u utorak, 21. decembra, priznala COVID potvrde koje izdaje Crna Gora.

Komisija potvrđuje da su serifikati COVID-19 koje izdaje Crna Gora, „ekvivalentni digitalnom COVID-19 sertifikatu Evropske unije”, naveli su u saopštenju iz Komisije.

Osim Crne Gore, potvrdu o ekvivalentnosti su dobili i Tajvan, Tajland, Tunis i Urugvaj. Prema saopštenju, odluka stupa na snagu već u srijedu, 22. decembra.

„Ova odluka proizilazi iz tehničke procjene koju su izvršile službe EU o digitalnim sertifikatima izdatim u ovih pet zemalja i teritorija koji će kao rezultat biti povezani sa sistemom EU. Unija će prihvatiti njihove COVID sertifikate pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID sertifikat”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

To praktično znači da će vlasnici potvrda koje je izdala Crna Gora, moći da ih koriste pod istim uslovima kao i nosioci EU digitalnog COVID sertifikata. Istovremeno, Crna Gora, Tajvan, Tajland, Tunis i Urugvaj pristali su da prihvate EU digitalni COVID sertifikat za pristigle državljane EU.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi je prošle neđelje najavio da će prije božićnih praznika crnogorski državljani moći da putuju u države EU, budući da će doći do priznanja nacionalnih potvda.

Srbija, Śeverna Makedonija i Albanija su već ranije dobile briselsku potvrdu o ekvivalentnosti državnih sertifikata.

Bosna i Hercegovina i Kosovo su jedine zemlje regiona čije potvrde EU i dalje ne priznaje.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reinders je povodom ove odluke naglasio da je sada 60 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano sa evropskim sistemom.

„Viđeli smo potrebu i dodatnu vrijednost takvog sertifikata za bezbjedno putovanje, takođe sa varijantama COVID-19, on će nastaviti da služi i u budućnosti”, izjavio je komesar Reinders.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.