Ivković, Žeravica, Korać i Delibašić kandidati za „Kuću slavnih“

Region

Izvor: N1 Srbija


Srpski/jugoslovenski treneri Dušan Ivković i Ranko Žeravica su među kandidatima za ulazak u Nejsmitovu „Kuću slavnih” u Springflidu 2022. godine, a na „internacionalom” spisku nominovanih su još Radivoj Korać i Mirza Delibašić.

Legendarni Duda Ivković je preminuo u septembru, a u trofejnoj karijeri bio je višestruki osvajač medalja sa reprezentacijama Jugoslavije/Srbije, uključujući i zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1990. i dvostruki šampion Evrope sa Olimpijakosom (1997. i 2012).

Još jedan trofejni selektor selekcije Jugoslavije je na spisku od 16 nominovanih zaslužnih igrača/trenera van Sjedinjenih Država – Ranko Žeravica, koji, između ostalog, sa Plavima ima olimpijsko zlato 1980. i svjetsko deset godina ranije.

Neponovljivi Radivoj Korać je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio dvije srebrne medalje na Evropskim prvenstvima, dve na Svjetskim šampionatima i Olimpijskim igrama, kao i bronzu na EP.

Mirza Delibašić, koji se proslavio u dresu sarajevske Bosne, jedan je od najtrofejnijih jugoslovenskih košarkaša. Sa državnim timom je osvojio osam medalja, uključujući olimpijsko i svjetsko zlato, kao i dvije najsjajnije medalje sa šampionata Evrope.

Među nominovanima su i Alfonso Ford (godišnja nagrada za najboljeg strijelca Evrolige nosi njegovo ime), Šimon Mizrahi (predsjednik Makabija iz Tel Aviva od 1969) i Dan Peterson (dvostruki prvak Evrope kao trener Olimpije iz Milana).

Kandidat za ulazak u „Kuću slavnih“ je i četvorostruki NBA prvak i osvajač Evrolige 2001. sa Virtusom iz Bolonje, Argentinac Manu Đinobili, ali i Beki Hemon, jedna od najboljih košarkašica u istoriji ženske košarke, i prva dama koja je kao trener predvodila NBA ekipu (San Antonio).

Finalna lista će biti saopštena tokom Ol-star vikenda, 18. februara u Klivlendu, ceremonija prijema novih „stanovnika“ zdanja u Springfildu, klasa 2022, će biti održana 9. i 10. septembra.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *