State Department: Akteri „Možure” pod sankcijama SAD-a

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Američki State Department stavio je bivše zvaničnike na Malti, Konrada Micija i Kita Šembrija, na listu sankcionisanih lica zbog umiješanosti u značajnu korupciju. Vijest o tome objavljena je na sajtu američkog Ministarstva spoljnih poslova.

„Stejt Dipartment je objavio označavanje bivših malteških javnih zvaničnika Konrada Micija i Kita Šembrija zbog njihove umiješanosti u značajnu korupciju. U svojim zvaničnim svojstvima kao ministar energetike i očuvanja vode i šef kabineta premijera, Mici i Šembri su bili umiješani u koruptivna djela koja su uključivala korišćenje njihovog političkog uticaja i službene moći za ličnu korist. Naime, postoje vjerodostojne informacije da su Mici i Šembri bili umiješani u korupcijsku šemu koja je podrazumijevala dodjelu državnog ugovora za izgradnju elektrane i pratećih usluga u zamjenu za mito. Njihovi postupci podrili su vladavinu prava i vjeru malteške javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlade”, naveo je u saopštenju State Department, na čijem je čelu državni sekretar Entoni Blinken. 

Mici je jedan od ključnih aktera crnogorske afere „Možura”, u kojoj je pomenut i crnogorski predsjednik Milo Đukanovič. 

Malteški list „Times of Malta” i britanska agencija Reuters ranije su objavili kako je uhapšeni biznismen Jirgen Fenek preko svoj firme “17 Black” zaradio milione od projekta vjetroelektrane „Možura” u Crnoj Gori, koji je malteška državna kompanija Enemalta kupila krajem 2015.godine. 

Mici je u to vrijeme bio ministar energetike, a procurjeli mejlovi su pokazali da je preko „17 Black” trebalo da bude uplaćen novac na račune panamskih kompanija u vlasništvu Micija i Kita Šembrija, šefa kabineta bivšeg premijera Džozefa Muskata.

U mjesecima prije ubistva, stradala malteška novinarka Dafne Karuana Galicija je bila na tragu ofšor kompanije „17 Black” registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor naslovne fotografije: Getty Images © Alex Wong

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *