Završena drama u Baru: Begzić se mirno predao

Crna Gora

Izvor: Pobjeda


Nakon višesatne drame, Edin Begzić (36) koji je prijetio da će aktivirati eksploziv ispred NLB banci u Ulici Maršala Tita u Baru, predao se mirno policiji, saopšteno je iz Uprave policije.

„Nakon dugotrajnih pregovora E.B. se predao službenicima barske policije. E.B. je od ranih jutarnjih časova blokirao ulaz poslovnice jedne banke u Baru uz prijetnje da će aktivirati eksplozivnu napravu. Dalje aktivnosti su u toku”, navedeno je na Tviter nalogu Uprave policije.

Prethodno je ulica u kojoj se nalazi NLB banka bila blokirana, a pripadnici policije su od jutros pregovarali sa Begzićem.

Odmah su evakuisani zaposleni u susjednim poslovnim prostorima i stanare zgrade u kojoj se banka nalazi. Prema saznanjima Pobjede, i iz poslovnice NLB banke u Baru svi su bili evakuisani. Pored pripadnika policije, sve vrijeme su na licu mjesta bili vatrogasci i ekipa Hitne pomoći.

Prije nego što su zaposleni u banci došli na posao, Begzić je staklo na ulazu u poslovnicu banke oblijepio natpisima „Vratite novac koji ste ukrali od radnika Primorke”.

On je prethodno dostavio medijima snimak sa Jutjuba, u kojem je, predstavljajući se kao sin radnika Primorke, pozvao predsjednika i potpredsjednika Vlade, kao i predsjednika Skupštine, da pomognu u rješavanju situacije sa bankom, tvrdeći da je radnicima nanijeta višemilionska šteta.

„Ova banka je ukrala pare od poštenih građana, radnika Primorke još 2010. godine.Vi ste trenutno na vlasti i imate moć. 2010. godine država pravi plan sa NLB bankom da se odobri kredit od 14,4 miliona eura, a da će u okviru toga kredita država reagovati da se isplate plate radnicima Primorke. Mislim da je tada radnicima trebalo da se isplati nepunih 160.000 eura. Od kada su te pare otišle, radnici Primorke nemaju života, zdravlja, živimo kao u zatvoru, gladujemo. Jedino svetlo u našem životu je ono svijetlo kad otvorim frižider”, govori on.

Na snimku muškarac poručuje vicepremijeru Dritanu Abazoviću da će snositi poslijedice za haos koji će nastati ukoliko on bude napadnut.

„Poruku želim da uputim Abazoviću, ukoliko vi ili bilo ko u ovoj državi pošalje vojsku, policiju, da napadne radnike, kako biste odbranili ovu lopovsku banku od nas, haos koji nastane vi ćete biti odgovorni. Isto tako ukoliko dozvolite da nas neko napadne i isprovocira haos, kako bi se vama pripisao i trenutnim političarima vi ćete odgovorni za sav haos koji će nastati. Pošto znam da ćete da analizirate svaki dio ovog videa reći ću vam samo jednu rečenicu. Među ovim radnicima su moji otac i majka i ja sam spreman da se i te kako borim za njih i da dam život za njih”, poručio je.

On je u videu demonstrirao način na koji će aktivirati ekploziv, poručujući da nikoga „ne folira”.

„Imam namjeru da se borim do kraja. Banku ću držati pod kontrolom sve dok banka radnicima ne isplati pare koje je ukrala, sa zakonom pripadajućom kamatom za sve vrijeme koje su čekali. Sa sobom ću imati, prije svega da zaštitim sebe, masku za lice i vizir, pancir, pištolj sa mecima, molotovljeve koktele, i dvije improvizovane eksplozivne naprave na daljinski okidač”, govori na snimku.

Pokojni otac Edina Begzića, Dževdet-Đedo Begzić, dugo godina se, kao istaknuti sindikalni aktivista borio za prava radnika „Primorke”, a kako nam potvrđuju prijatelji porodice, preminuo je sa velikom tugom što radnici do tada nijesu ostvarili svoja prava.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.