Godfri: Da sam iz regiona, zapitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu

Region

Izvor: rs.n1info.com


Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da SAD ne vide Srbiju kao prijetnju, ali da je važan način na koji se Srbija odnosi prema susjedima i kako je oni doživljavaju.

Da sam iz regiona, zapitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu, umjesto da taj novac ulaže u infrastrukturu, rekao je Godfri gostujući u programu Televizije Prva.

Godfri je izjavio da se Srbija opredijelila za vojnu neutralnost i da je njena odluka partnerstvo sa Rusijom, ali da je Beograd i snažan partner Vašingtona i da vojnu opremu kupuje i od Francuske i SAD.

Prema Godfrijevim riječima, u Srbiji razumiju važnost diverzifikacije izvora energije. Ako se oslanjate samo na Rusiju, biće teže postići povoljniju cijenu. Za dugoročnu energetsku budućnost, za Srbiju je najbolja diverzifikacija, jer će tako imati bolju cijenu, izjavio je Godfri i dodao da očekuje da će se Srbija uskoro snabdijevati gasom i preko Grčke.

Govoreći o tenderu za uvođenje mobilne mreže pete generacije – 5G, Godfri je ocijenio da je važno da Vlada Srbije donese suverenu odluku prilikom izbora kompanije kojoj će biti povjeren taj posao.

Mnoge američke kompanije smatraju da su kineske firme nepouzdane i to bi moglo uticati na strane investicije u Srbiji, rekao je Godfri.

On je izjavio da nestabilna situacija u Bosni i Hercegovini može imati loše posljedice za nastavak ekonomskog rasta Srbije. Godfri je izrazio nadu da član Predsedništva BiH Milorad Dodik shvata da je budućnost Republike Srpske u BiH.

Što se tiče odnosa između Beograda i Prištine, Godfri je ocijenio da Srbija i Kosovo moraju sami doći do rješenja. Ne mogu rješenje utvrditi Evropska unija, SAD ili Rusija, jer onda neće biti trajno, rekao je Godfri i izrazio očekivanje da će Beograd i Priština ostvariti veći napredak u normalizaciji odnosa, jer „moraju da to učine, ukoliko žele da obezbijede prosperitet svojoj djeci”.

Godfri je izjavio da očekuje da će svi građani Srbije učestvovati na predstojećim izborima i dobiti priliku da izraze svoje stavove.

Srbija je na dobrom putu da unaprijedi izborne uslove, ali ima još dosta posla. Nadam se da će svi kandidati imati jednak pristup medijima, rekao je Godfri i dodao da bojkot izbora nikome ne koristi i da birači očekuju da će se u sljedećem sazivu parlamenta čuti različiti stavovi i mišljenja.

Godfri je izrazio nadu i da će građani učestvovati na referendumu o ustavnim promjenama vezanim za pravosuđe. Ustavne reforme su važne za put ka EU. Nedostatak transparentnosti u pravosuđu je velika prepreka, ocijenio je Godfri.

On je konstatovao da se politika Vašingtona prema Srbiji i Zapadnom Balkanu ne mijenja, bez obzira na to ko je ambasador SAD u Beogradu. Proteklih godina su se odnosi između Beograda i Vašingtona drastično popravili, rekao je Godfri.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *