Poslanici glasali za smjenu ministara

Crna Gora

Izvor: Vijesti Online


U Skupštini Crne Gore usvojene su interpelacije za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede, vanjskih poslova i prosvjete što spada pod resore koje vode ministri Aleksandar Stijović, Đorđe Radulović i ministarka Vesna Bratić

Za usvajanje interpelacije za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede glasalo je 54 poslanika, a 21 protiv. Za je glasala opozicija i DF.

Za interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti vanjskih poslova glasalo je 55 poslanika opozicije i DF-a, protiv je bilo 15, a uzdržano pet poslanika SNP-a.

Za interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti prosvjete glasalo je 45 poslanika, a 24 protiv. Ovu interpelaciju podržala je opozicija, SNP, Božena Jelušić (GP URA) i Miodrag Lekić (Demos).

Interpelacije je pokrenula opozicija. Poslanici nakon usvajanja interpelacija očekuju smjenu tri ministra – ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića; ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića, te ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.


Međutim, premijer Zdravko Krivokapić rekao je prije dva dana da neće smijeniti ministre i pored izglasanih interpelacija, a na to ga ne obavezuje ni Ustav, smatra politički analitičar Srđan Perić.

„U onom trenutku kada bi neka interpelacija potencijalno i dobila podršku 41 ili više poslanika, ona ne bi nužno morala da proizvodi bilo kakve druge posljedice, niti bi to značilo pad Vlade, niti smjenu bilo kog ministra”, kazao je politički analitičar Srđan Perić.

U Ustavu piše da interpelaciju može podnijeti trećina poslanika, da se pretresa određena politika vlade i da Vlada treba da odgovori na podnesenu interpelaciju 30 dana od dostavljanja. Perić, međutim, objašnjava i šta bi trebalo da bude logičan odgovor Vlade, ako većina zatraži smjenu nekog ministra.

„Negdje bi obavezivala Vladu da se aktivnije odnosno suštinskije postavi pred njom i moglo bi da znači i prvi signal da Vlada nema povjerenje u parlamentu, ali to bi bio signal, ništa više od toga. Nama su potrebni zakon o Vladi i zakon o Skupštini koji bi jasno precizirali šta se dešava dalje u ovim situacijama, jer čim vi imate nedefinisanu situaciju imate u suštini premijeru, odnosno Vladi na volju kako će se odnositi prema toj inicijativi.”

Ranije interpelacije nijesu ni dolazile na dnevni red parlamenta.

U oktobru 2019, tada opozicioni Demokratski front, podnio je Interpelaciju o radu tadašnjeg ministra pravde Zorana Pažina zbog stanja u pravosuđu, a u novembru te godine SDP je tražio smjenu tadašnjeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića, ali se ni o tom predlogu nije raspravljalo.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *