U Skupštini izglasani članovi Tužilačkog savjeta

Crna Gora

Izvor: Vijesti Online


U Skupštini Crne Gore danas je izabrano pet novih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i NVO sektora.

Za nove članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika izabrani su advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović. Stevo Muk iz Instituta alternativa izabran je za člana TS iz NVO.

Miloš Vuksanović dobio je podršku 41 poslanika, dok su dva bila uzdržana. Za Sinišu Gazivodu glasala su 44 poslanika, dok je jedan bio uzdržan. Borivoje Đukanović dobio je podršku 42 poslanika, a jedan je bio uzdržan. Za Filipa Jovovića glasala su 43 poslanika, a jedan je bio uzdržan. Stevo Muk dobio je podršku 43 poslanika. Niko nije bio protiv izbora navedenih kandidata, a DPS se nije izjašnjavao.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da TS ima 11 članova – pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i predstavnika Ministarstva pravde.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je početkom avgusta šest članova TS-a, u kom su vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca – Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić – i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

Time bi Tužilački savjet trebalo da izađe iz višemjesečne blokade, nakon što je izmjenama Zakona o državnog tužilaštvu prestao mandat prethodnom Savjetu.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu u ponedjeljak je na sjednici predložio da za nove članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika izaberu advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića, Filipa Jovovića i Borivoja Đukanovića.

Njih su podržali poslanici vlasti, dok je za Gazivodu glasao i lider i poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) nisu glasali u znak protesta zbog, kako su naveli, odsustva dijaloga vlasti i opozicije o kandidatima.

Poslanici vladajuće većine donijeli su i odluku o smjeni predsjendika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, Sretena Radonjića, kao i člana tog tijela Bojana Obrenovića.

Kao član Savjeta Agencije za elektronske medije glasovima 50 poslanika izabran je Milan Radović.

Predlog zakona o porezu na podizanje novca sa poslovnog računa, dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave i izmhen Zakona o državnim i drugim praznicima su povučeni iz procedure.


Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je na svom Twitter profilu da je proglasio pet novih članova Tužilačkog savjeta.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *