Vlada predstavila nove epidemiološke mjere koje će važiti tokom praznika

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Radno vrijeme restorana, kafića, ugostiteljskih objekata i hotela ograničava se do 1 sat poslije ponoći za noć dočeka Nove godine, uz obaveznu kovid potvrdu gostiju, a muzika uživo dozvoljena je samo od 20h, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Aktuelne mjere, kako je saopšteno, važiće od 30. decembra do 12. januara 2022. godine.

Radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, tokom ostalih dana do 12. januara, uz kovid potvrdu gostiju, ograničeno je do 22 sata, uz zabranu muzike uživo i sa zvučnika.

Zabranjuje se i održavanje svadbi, rođendana, žurki i drugih privatnih proslava. 

Borovinić Bojović je na konferenciji za medije saopštila i da se zabranjuju okupljanja stanovništva u zatvorenim javnim mjestima, javne priredbe, politički skupovi, stručni i naučni skupovi, osim za potrebe obavljanja radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje osnovnih mjera, ali i posjete licima u kolektivnim smještajima. Zabranjen je i rad dječjih igraonica i teretana, a rad kladionica dozvoljen je uz posjedovanje kovid potvrda.

„U tržnim, poslovnim centrima čija je površina preko hiljadu m2 i koji u svom sastavu imaju više od tri poslovna subjekta, dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na 10m2 i to uz poštovanje osnovnih mjera i uz obavezno posjedovanje kovid potvrde. U vjerskom objektu dozvoljeno je obavljanje vjerskog obreda uz prisustvo jedne osobe na 10m2, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta i poštovanje odstojanja, kao i uz obavezno posjedovanje kovid potvrde. Posjete ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) dozvoljene su uz posjedovanje kovid potvrde”, saopštila je ministarka. 

Prema novim mjerama, zabranjuje se prisustvo gledalaca tokom takmičenja u zatvorenim sportskim objektima.

„U otvorenim sportskim objektima tokom održavanja sportskih takmičenja dozvoljeno je prisustvo gledalaca i to samo jedne četvrtine ukupnog broja sjedišta, uz uslov da po dva sjedišta između gledalaca budu slobodna, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta, uz posjedovanje jednog od četiri dokaza iz kovid potvrde”, dodala je Borovinić Bojović.

Predlaže se svim zaposlenima u javnoj upravi, privrednim društvima i preduzetnicima da organizuju rad od kuće, uz obavezno organizovanje dežurstava i obezbjeđivanje nesmetanog procesa rada.

Preporuka svim građanima je, kako je naglasila ministarka, da predstojeće praznike provedu u krugu svoje porodice.

Podsjetila je da kovid potvrda podrazumijeva:

  • da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcine protiv koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od druge doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci;
  • negativnog rezultata PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 sata;
  • pozitivnog rezultata PCR testa na koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i koji je stariji od 10 dana, a nije stariji od šest mjeseci od dana izdavanja rezultata ovog testa; ili
  • negativnog rezultata brzog antigenskog testa na korona virus koji nije stariji od 48 sati.

Izvor naslovne fotografije: Vlada Crne Gore

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.