Crna Gora i Hrvatska formiraju komisiju koja će se baviti pitanjem broda „Jadran”

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Crna Gora i Hrvatska postigle su saglasnost o formiranju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda „Jadran”, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada. To se navodi u Informaciji Vlade Crne Gore o saradnji sa susjednim zemljama, koja je juče objavljena.

Kako se ističe, sveukupni odnosi Crne Gore i Republike Hrvatske mogu se ocijeniti kao prijateljski. Od obnove crnogorske nezavisnosti, navodi se, Republika Hrvatska našoj državi u kontinuitetu pruža političku i ekspertsku pomoć neophodnu za brži napredak Crne Gore na putu evropske integracije.

„Tokom zvanične posjete ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Zagrebu, postignut je dogovor da se obnovi rad Međuvladinog mješovitog odbora (MMO) za sprovođenje Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, koji je bio u zastoju od 2018. godine”, piše u tekstu Informacije.

Istaknuto je da će se ovim ostvariti saradnja u pitanjima koje imaju nemjerljivi značaj za položaj i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica u obje države, a koji predstavljaju kvalitetnu poveznicu koja obogaćuje ukupne bilateralne odnose.

„Takođe, postignuta je saglasnost o formiranju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda ‚Jadran’, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada”, piše u tekstu Informacije.

Izvor naslovne fotografije: Shutterstock | Martinez Studio

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *