Rusija ‒ Članice benda Pussy Riot uvrštene na listu stranih agenata

Globus

Izvor: BBC News na srpskom


Ruska vlada proglasila je dvije članice aktivističke pank grupe Pussy Riot stranim agentima, zajedno sa novinarima i drugim istaknutim ličnostima.

One su se našle na dopunjenoj listi stranih agenata ruskog Ministarstva pravde.

Iz grupe Pussy Riot kažu da će podnijeti žalbu i da neće poštovati pravila o označavanju objava na društvenim mrežama.

Izraz „strani agent” ima negativan prizvuk još iz sovjetske ere u Rusiji i ukazuje na špijuniranje.

Zakon o stranim agentima usvojen je 2012. godine kako bi se označile neprofitne organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, ali je proširen na nezavisne medije i pojedince.

„Ovi ljudi sistematski dijele materijale nepoznatom broju ljudi, dok primaju sredstva iz drugih zemalja”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Svaki pojedinac koji je označen kao strani medijski agent mora da se prijavi i daje detalje o aktivnostima i finansijama svakih šest mjeseci.

Sav njihov materijal, kao i poruke na društvenim mrežama, mora da sadrži dugačku poruku koja ukazuje na status stranog agenta.

Osnovana 2011. godine, feministička grupa Pussy Riot kroz muziku i aktivizam suprotstavlja se predśedniku Vladimiru Putinu i državi.

Među članicama koje su označene kao strani agenti su 32-godišnja Nadežda Tolokonikova, koja je bila uhapšena 2012. godina zbog nastupa u moskovskoj crkvi u znak protesta.

Novinari, popularni satiričar i kustos bila su neka od imena dodata u listu stranih agenata koja je obnovljena u četvrtak, 30. decembra.

Prethodno je Andrej Zaharov, novinar ruskog servisa BBC-ja, dodat na listu u oktobru.

Krajem decembra je Memorial-u, istaknutoj grupi za ljudska prava čiji su članovi takođe proglašeni za strane agente, pristiglo naređenje da obustavi rad zato što njihove objave na društvenim mrežama nisu sadržale oznaku da su na listi stranih agenata.

Sudska presuda je naišla na negodovanje u inostranstvu, a oglasile su se i organizacija za ljudska prava Amnesty International i američki State Department.

Izvor naslovne fotografije: Twitter | Pussy Riot

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *