Francuska preuzela predśedavanje EU, na agendi i Zapadni Balkan

Globus

Izvor: N1 Srbija


Francuska je danas preuzela predśedavanje Evropskom unijom, a među njenim prioritetima biće izgradnja jače i suverenije EU, odbrana vladavine prava i evropskih vrijednosti i jačanje strateške autonomije.

Na agendi Pariza biće i Zapadni Balkan, a francuski predśednik Emanuel Makron je rekao da EU treba više politički i ekonomski da se angažuje u regionu.

„Mi danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu, mi tu treba da vodimo politiku ponovnog angažovanja, ali takođe i investicija da bismo podržali ekonomsku integraciju tog regiona… i takođe da bi se borili protiv miješanja, manipulacija od strane više regionalnih sila koje nastoje preko Balkana da destabilizuju Evropu“, rekao je Makron izlažući prioritete francuskog predśedavanja 9. decembra u Jelisejskoj palati.

Makron je apelovao na to da se „razjasni evropska perspektiva“ zemalja Zapadnog Balkana blokiranih godinama u predvorju EU, dodajući da se ne smije dozvoliti da Zapadni Balkan ostane u situaciji u kojoj je danas.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar takođe je rekao da će Zapadni Balkan biti jedan od dva geografska prioriteta francuskog predśedavanja Savjetu EU.

„Zagovaraćemo snažnije ulaganje EU u ovaj region radi promovisanja ekonomskih integracija, stabilnosti i vladavine prava koja treba da bude u samom središtu svih reformi u cijelom regionu”, rekao je francuski ambasador.

Francuska će na kraju predśedavanja, u junu, organizovati konferenciju o Zapadnom Balkanu.

„Konferencija o Zapadnom Balkanu treba da dokaže ulogu koju Francuska pridaje regionu i njegovoj EU perspektivi”, izjavila je francuska ambasadorka u Sloveniji Florens Ferari za slovenačku agenciju STA.

Pariz je, prema njenim riječima, svjestan da su bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu od ključne važnosti za Evropu i podržava njegov put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Šta će biti ciljevi Francuske

Moto francuskog predśedavanja biće „Oporavak, snaga, pripadnost”.

Cilj Francuske je oporavak od pandemije i jačanje ekonomije uz podršku ekološkoj i digitalnoj transformaciji, a „snaga” iskazuje želju za jačanje strateške autonomije i promovisanje evropskih vrijednosti i interesa.

Posljednja riječ ukazuje na ideju jačanja evropskog identiteta i razvoja zajedničke evropske vizije, kroz kulturu, zajedničke vrijednosti i istoriju. Makron je rekao da želi da izgradi „Evropu snažnu u svijetu, potpuno suverenu, sa slobodom izbora, koja će biti gospodar svoje sudbine”.

Francusko predśedništvo će raditi na promovisanju evropskog modela rasta, koji će dozvoliti bloku od 27 zemalja da generiše bogatstvo i radna mjesta a da istovremeno očuva visoke socijalne i klimatske standarde.

Makron je kazao da je potrebna reforma šengenske zone kako bi Evropa mogla da zaštiti svoje granice u migrantskim krizama.

Založio se i za „snažniju i efikasniju evropsku odbranu” koja bi doprinosila transatlantskoj i globalnoj bezbjednosti i bila komplementarna sa NATO.

Tokom francuskog predśedavanja bi trebalo da bude usvojen novi „strateški kompas EU”, zajednička analiza prijetnji i evropski mehanizam rješavanja kriza.

Makron je u debati u Evropskom komitetu regiona početkom decembra rekao da će jedan od vodećih izazova francuskog predśedavanja biti odbrana demokratije i vladavine prava, ocijenivši da se evropske vrijednosti trenutno „osporavaju u nekoliko članica EU”.

Posebno je istakao zaštitu od lažnih informacija i sajber prijetnji koje koriste neprijatelji Evrope i liberalne demokratije, a obećao je i „snažne inicijative” za slobodu medija u 2022.

Francuski predśednik je rekao da, s obzirom na te prijetnje, „moramo djelovati kako bismo branili naše novinare” i bolje regulisali finansiranje političkih partija i onlajn političko oglašavanje.

Jedan od prioriteta novog trojnog predśedništva EU, koje pored Francuske čine naredne predśedavajuće Češka i Švedska, biće zaštita građana i sloboda, s fokusom na poštovanje evropskih vrijednosti i jačanje šengenske zone i zajedničke politike o azilu i migracijama.

Takođe će promovisati novi model rasta i investicija, zasnovan na održivom zelenom rastu i jačanju industrijskog i digitalnog suvereniteta EU. Na vrhu agende biće i globalna Evropa koja promoviše multilateralizam i obnovljena međunarodna partnerstva.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *