Starogodišnja regata u Tivtu okupila kompletnu jedriličarsku zajednicu Boke kotorske

Crna Gora

Izvor: Slobodna Dalmacija | Otvoreno more
Piše: Antonela Stjepčević


Posljednje dane 2021. godine u Boki kotorskoj obilježila je još jedna Starogodišnja regata bokeških vjetropira, ultima morska fešta u godini koja je okupila kompletnu jedriličarsku zajednicu zaliva, ali i veliki broj plovila na motorni pogon.

Osnovna misija ovog sportsko-revijalnog događaja je kvalitetno druženje na moru i promocija Boke kao izuzetne sportske i kruzing destinacije tokom cijele godine, ali i njegovanje kulture života uz more i s morem.

Starogodišnju regatu 2021 organizatori su posvetili nedavno preminulom kapetanu duge plovidbe i pomorskom pilotu Rajku Čavoru. Prije izlaska na regatno polje, s pramca barke u more je ispred tivatske rive Pine spušten vijenac, koji su u mimohodu pozdravila sva plovila koja su se u petak okupila na regati.

Finalisti Starogodišnje regate 2021, koji su se dan prije takmičili u klasi J70, nastupili su zajedno sa svim ostalim jedrilicama u klasi Open.

Kvalifikacije za klasu J70 pred Starogodišnju regatu i finalne trke održane su 30. decembra. Prvak u klasi J70 je ruski tim, predvođen Maksimom Nemčenkom, druga je bila ekipa crnogorskog ILCA reprezentativca, člana JK Delfin, Ilije Markovića. Treće mjesto osvojio je Delfinov tim sa trenerom crnogorske jedriličarske reprezentacije Ilkom Klakorom za kormilom.

Prvaku u klasi J70 pripao je prelazni pehar i novčana nagrada u iznosu od 500 eura, koju je Nemčenko odlučio pokloniti JK Delfin za dalji razvoj jedrenja u Tivtu i Boki.

Iako vjetar nije bio naklonjen kao dan ranije, na Starogodišnjoj regati jedrila su ukupno 24 broda. Nagradu za najbrži brod u realnom vremenu ‒ duborez Starogodišnje regate koji je izradila Stolarska radionica Janković po umjetničkom rješenju Aleksandre Stajović, dobila je ekipa Ilije Markovića.

Najbržem brodu u jedrenom vremenu, s Miroslavom Orlovim za kormilom, pripala je opletena boca, rad Milana Lučića iz kompanije UNA Montenegro. A posebna nagrada, maketa broda koju je izradio Damir Montić, pripala je jednoj od najmlađih učesnica regate, sedmogodišnjoj Ivi Petković, koja je učestvovala u svakom izdanju regate od pokretanja 2018. godine.

Regatu od 2018. godine organizuje Sekcija krstaša Jedriličarskog kluba Delfin predvođena entuzijastom Dejanom Farkašem. Kao tradicionalno kvalitetnu morsku feštu ovogodišnje izdanje podržali su i JK Lahor Kotor, JK Jovo Dabović Baošići, JK Jugole Grakalić Herceg Novi i Porto Montenegro Yacht Club. Partneri regate su Opština Tivat, Turistička organizacija Tivat, kompanija UNA Montenegro i Radio Tivat, a ovu svebokešku priču medijski su sponzorisali i Radio Kotor i Radio-televizija Herceg Novi.

Izuzetni uslovi za jedrenje obilježili su 30. decembra, kvalifikacioni dan za klasu J70 za učestvovanje na Starogodišnjoj regati bokeških vjetropira 2021. Izazovan, promjenljiv vjetar, i prognoza za Staru godinu koja nije obećavala naklonjen vjetar, odlučili su da sportski dio manifestacije bude u potpunosti realizovan 30. decembra, te su održane i finalne trke.

Finalisti Starogodišnje regate 2021, pored spomenutih su i ekipe Nikše Belana, Saše Kekovića i Danila Sidorova, koji su 31. decembra nastupili na Starogodišnjoj u brodovima J70 zajedno sa svim ostalim jedrilicama u klasi Open. Regatu je startovalo ukupno 24 krstaša.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *