Vukić (SNP): Objediniti lokalne izbore u jednom danu prije nego što ih Đukanović raspiše

Crna Gora

Izvor: Portal DAN


Vjerujem u dogovor skupštinske većine i da drže riječ kada kažu da se bore za nešto, a to je u ovom slučaju objedinjavanje lokalnih izbora u jednom danu, kazao je poslanik SNP-a za DAN.

Pitanje objedinjavanja lokalnih izbora treba riješiti na vanrednoj sjednici Skupštine prije nego što predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspiše izbore, kazao je u izjavi za DAN poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić.

Dodao je da vanrednu sjednicu treba zakazati prije roka predviđenog zakonom da predsjednik države mora raspisati izbore u tri opštine.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) navode da ubrzo treba da se održi sjednica kolegijuma na kojoj bi predsjednici poslaničkih klubova sa predsjednikom Skupštine postigli dogovor da se na dnevnom redu nađe i Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno objedinjavanje 14 izbornih procesa na lokalnom nivou naredne godine. Vukić je za DAN kazao da vjeruje u dogovor parlamentarne većine i rješavanje ovog bitnog pitanja.

„Vjerujem u dogovor skupštinske većine i da drže riječ kada kažu da se bore za nešto, a to je u ovom slučaju objedinjavanje lokalnih izbora u jednom danu. To je dosledna politika.To su svi govorili u prethodnom periodu i zalagali se za to. Nadam se da se ništa nije promijenilo u njihovom mišljenju”, rekao je Vukić.

Svi načelno za objedinjavanje izbora

Iz svih partija većine, ali i opozicije još ranije su saopštili za DAN da su za objedinjavanje izbora zbog toga što je Crna Gora u konstantnoj političkoj tenziji. Takođe, ta inicijativa je podržana i od strane međunarodnih partnera.

Želja poslanika SNP-a, a i ostalih poslanika vlasti je da se zakon usvoji prije nego što predsjednik države Milo Đukanović raspiše izbore za Ulcinj i Berane, koji nas očekuju u februaru i martu ove godine.

Iz Đukanovićevog kabineta nedavno je saopšteno da je predsjednik do 26. januara ove godine dužan da raspiše lokalne izbore u Beranama i Ulcinju, jer bi se u suprotnom zašlo u zonu otvorenog kršenja principa ustavnosti i zakonitosti, te potiranja pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države. Savjetnik predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić saopštio je da se lokalni izbori, prema važećem Zakonu o izboru odbornika i poslanika, održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika kojima teče mandat.

Poslanici SNP-a Vladimir JokovićDanijela ĐurovićDragan Ivanović, Dragan Vukić i Milosava Paunović predali su prije petnaestak dana u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim traže da se prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Ulcinj i Berane održe istovremeno sa redovnim izborima za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci – opštine u okviru Glavnog grada i skupštinama opština Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

Predlažu i da se odbornicima u skupštinama opština Ulcinj i Berane, kojima mandat ističe u februaru 2018, mandat produži do maja naredne godine.

Izvor naslovne fotografije: Vijesti Online | Boris Pejović

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *