Popović Samardžić: Stvarni razlog moje smjene kritika zdravstvene politike

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Doskorašnja načelnica u Institutu za javno zdravlje Milena Popović Samardžić tvrdi da je smijenjena zbog toga što je pružala otpor cenzuri koju direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić uvodi. Ona je u saopštenju za medije kazala da se Galić koristi cenzurom i revanšizmom zbog izgovorenog mišljenja i kritike zvanične zdravstvene politike.

Popović Samardžić demantovala je Galića koji je saopštio da je smijenjena zbog toga što je prekinula izolaciju koleginici u Budvi.

„Stvarni razlog za moju smjenu, direktor IJZ mi je predočio na našem sastanku i to nije situacija u Budvi. Kako je direktor rekao prekršila sam procedure jer sam gostovala u jutarnjem programu TV Vijesti bez njegove saglasnosti i iznosila kritiku i mišljenje koje sam par dana ranije iznijela i na radnoj grupi, kako kaže, isto bez njegove saglasnosti”, navodi se u saopštenju.

Popović Samardžić kaže da već mjesecima traje nezadovoljstvo kritikom koju upućuje i zbog koje se zahtjevi novinara za njeno gostovanje odbijaju.

„Direktor smatra, da i kao sindikalni predstavnik moram da tražim od njega dozvolu za gostovanje. Dr Galić se koristi cenzurom i revanšizmom zbog izgovorenog mišljenja i kritike zvanične zdravstvene politike”, kazala je ona.

Tvrdi da koleginici u Budvi nije prekinula izolaciju.

„Nikad nisam uputila zahtjev sanitarnoj inspektorki da se doktorki izolacija prekine. Takođe, imala sam uvid u izjavu koju je moja koleginica dala, a u kojoj jasno navodi da sam je uputila na nadležnog epidemiologa”, kaže Popović Samardžić. Sa doktorkom epidemiološkinjom u DZ Budva, ne sa sanitarnim inspektorom, je, kako kaže, imala razmjenu stručnog mišljenja u kojem se pozvala na nove preporuke CDC i skraćenje perioda izolacije.

„Dakle, razmjena stručnog mišljenja ne može biti i nije ukidanje izolacije. Dan nakon tog mišljenja Institut za javno zdravlje krenuo je sa izradom novih preporuka u Crnoj Gori”, kazala je ona.

Smatra da su zdravstvene vlasti trebale samo izgovor za nešto što se već duže vrijeme želi.

„Ne moja smjena, već degradacija, lična i profesionalna. Nikad me nisu funkcije zanimale i svaku sam do sad odbila. Sa načelničkog mjesta u bolnici prešla sam na načelničko mjesto u IJZCG. I to samo sa jednom namjerom, da sa kolegama pomognem da se urade neke dobre stvari za zdravlje građana Crne Gore. Tom cilju sam i dalje posvećena i za to nikakva pozicija nije potrebna”, zaključila je Popović Samardžić.

Naslovna fotografija: Popović Samardžić | Izvor: Pobjeda © Mara Babović

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *