Uprava policije planira velike kadrovske rezove

Crna Gora

Izvor: Vijesti Online


Menadžment UP planira da smanji preglomazni policijski sistem, ali i da podmladi službu. Iz te institucije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kako misle da to urade, kao i kojim novim kadrovima treba da zamijene manjak u nekim organizacionim jedinicama

Detaljna kadrovska analiza u Upravi policije pokazala je da 1.084 službenika ima zakonske uslove za odlazak iz službe, dok se tokom ankete oko 400 pripadnika policije javilo da želi dobrovoljno po povlašćenim uslovima da napusti policiju, saznaju “Vijesti” u vrhu Uprave policije.

Prema urađenoj analizi, planirano je da već u u 2022. godini gotovo 700 službenika napusti policiju, mahom, onih pripadnika službe koji imaju već sve zakonske uslove za odlazak u penziju.

Ukoliko tokom ove godine uspiju da u mirovinu pošalju planirani broj službenika, to će značiti da će se Uprava policije, koja broji gotovo 5.000 službenika, kadrovski smanjiti za skoro 15 odsto od sadašnjeg broja pripadnika službe.

Menadžment te institucije velikim kadrovskim rezom i reorganizacijom planira da smanji preglomazni policijski sistem ali i da podmladi službu, ali nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, kako misle da to urade, kao i kojim novim kadrovima treba da zamijene manjak u nekim organizacionim jedinicama.

“Vijestima” nije odgovoreno ni da li je ovaj ozbiljan kadrovski poduhvat dovoljno transparentan, odnosno, da li su zaposlenima već pružene odgovarajuće informacije za naredni period kako bi se prilagodili promjenama unutar sistema ili sami po povlašćenim uslovima prihvatili odlazak u penziju…

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije završili su Nacrt Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, koji će biti poslat Vladi da okonča postupak kojim će se utvrditi Predlog Akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji nakon čega će početi sa dijeljenjem novih rješenja unutar sistema.

“Vijestima” su krajem novembra u UP saopštili da će se zbog reorganizacije službe, promijeniti kadrovska politika unutar policije tako da će biti napravljen novi raspored radnih mjesta i policijskih zvanja, a sasvim izvjesno, da će doći i do otkaza.

Tada su pojasnili i da će zaustaviti višegodišnju praksu neraspoređenih kadrova unutar službe jer će svi smijenjeni rukovodioci, koji mjesecima nemaju zaduženje ali imaju rješenja iz ranijeg Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, dobiti nova zvanja i radne zadatke u službi.

Policija nije saopštila koliko trenutno u sistemu ima neraspoređenih kadrova, ali grube procjene su da najmanje stotinjak službenika nema važeće rješenje o rasporedu unutar službe.

I ranije analize stanja u UP pokazale su da u toj instituciji postoji stalni manjak ljudstva za mnoge policijske dužnosti, uprkos činjenici da je Crna Gora u evropskom vrhu kada je u pitanju broj policajaca po glavi stanovnika ‒ 1 službenik UP je na 141 stanovnika, tako da je na naša UP po veličini sistema samo iza bogatog Monaka.

Pomoćnici rade sa v.d. rješenjima

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin nekoliko dana prije ustoličenja Joanikija i dramatičnog septembarskog vikenda na Cetinju, od Vlade je dobio rješenje i puni petogodišnji mandat, dok svi njegovi pomoćnici mjesecima rade sa v.d. rješenjima.

Pomoćnici direktora UP Miloš Rakonjac, Dejan Knežević, Dragan Gorović i Saša Mašković troše i drugih šest mjeseci sa v.d. rješenjem, tako da nije sasvim zakonski jasno do kada im se može produžavati uslovljeni polugodišnji mandat.

Nakon usvajanja Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta biće jasnije da li će i za koga od četvorice pomoćnika direktor Brđanin predložiti Vladi da im se uruče rješenja na neodređeno vrijeme…

Novim Aktom o unutrašnjoj sistematizaciji biće ukinuto radno mjesto ‒ savjetnik direktora UP.

Biljana Nikolić

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.