Za neto plate poslanicima isplaćeno 1,8 miliona €

Crna Gora

Izvor: MINA


Skupština Crne Gore je u prvih 11 mjeseci prošle godine za neto plate poslanicima isplatila 1,8 miliona €, odnosno 2,95 miliona u bruto iznosu.

Iz Skupštine su agenciji MINA kazali da je poslanička plata u prošloj godini bila 1.355 €, bez minulog staža.

„Na dan 30. novembar 2021. godine, država je za plate poslanika izdvojila 1,8 miliona neto, odnosno 2,95 miliona za bruto“, kazali su iz parlamenta.

Kako su naveli, za period decembar 2020-oktobar 2021. godine na ime dnevnica i putnih troškova za dolazak na plenume i śednice radnih tijela isplaćeno je skoro 110 hiljada €.

Na pitanje koliko je u prošloj godini isplaćeno za troškove goriva, iz Skupštine su kazali da je, zaključno sa novembrom, utrošeno oko 32 hiljade €.

Pravo na upotrebu službenog vozila imaju potpredśednici Skupštine, predśednici radnih tijela, zavisno od toga da li Skupština raspolaže dovoljnim brojem vozila, predśednici poslaničkih klubova, odnosno osobe koje oni ovlaste, kao i zapošljeni u Službi Skupštine.

U izuzetnim slučajevima, po nalogu generalnog sekretara, službeno vozilo mogu koristiti drugi poslanici i zapošljeni koji imaju položen vozački ispit odgovarajuće kategorije.

U skladu sa Internim pravilom o utvrđivanju novčanog iznosa namijenjenog za troškove goriva za službena vozila, korisnicima službenih automobila određuju se novčani iznosi dozvoljene mjesečne potrošnje goriva u rasponu od 120 do 200 €.

Iz Skupštine su kazali da je u 2021. godini plaćeni smještaj u Podgorici koristilo devet poslanika, a za tu namjenu je do kraja novembra utrošeno preko 12 hiljada €.

Poslanici koji su koristili pravo na hotelski smještaj su Danijela Đurović, Suada Zoronjić, Bogdan Fatić, Danijel Živković, Milosava Paunović, Jovanka Bogavac, Luiđ Škrelja, Genci Nimanbegu i Vesna Pavićević.

Pravo na naknadu na ime zakupa stana u istom periodu koristilo je takođe devet poslanika, a Skupština je u tu svrhu isplatila oko 25 hiljada € neto, odnosno 27,7 hiljada bruto.

Kako su kazali iz Skupštine, to pravo su u prošloj godini koristili Dragan Vukić, Maja Vukićević, Tamara Vujović, Marta Šćepanović, Dragan Krapović, Albin Ćeman, Branko Čavor, Suada Zoronjić i Momo Koprivica.

Poslanicima je, do kraja novembra prošle godine, za službena putovanja u inostranstvo isplatila 53,7 hiljada €.

Najviše novca na službena putovanja potrošio je poslanik Predrag Sekulić, preko 7,3 hiljade, Maja Vukićević skoro 6,4 hiljade, Dragan Krapović oko 4,4 hiljade, Slaven Radunović oko četiri hiljade, a preko tri hiljade € potrošili su i Danilo Šaranović i Ervin Ibrahimović.

Predśednik Skupštine Aleksa Bečić je na službena putovanja u prošloj godini, odnosno za hotelski smještaj i avio karte, potrošio oko 2,7 hiljada €.

Bečić se, od stupanja na funkciju, odrekao svih dnevnica za službena putovanja u zemlji i inostranstvu.

Izvor naslovne fotografije: Skupština Crne Gore

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.