Australijski odnos prema azilantima opet u centru pažnje zbog Đokovića

Globus

Izvor: BBC News


Dok svijet čeka odluku australijskog suda u vezi sa ulaskom Novaka Đokovića u tu zemlju, svjetska zvijezda je sprovedena u hotel Park, u kom borave emigranti koji čekaju odluku australijskih vlasti. Đokovićevi fanovi su se okupili oko hotela, a zajedno su sa njima i demonstranti i aktivisti koji se nadaju da će publicitet koji je ovaj hotel nenadano dobio doprinijeti da se poboljšaju životni uslovi u njemu.

Mohammad Joy Miah, govoreći preko telefona sa novinarom BBC-ja, rekao je da je „mentalno slomljen”. „Dugo nisam imao direktnog svjetla ili svježeg vazduha. Moj život je ova soba”, izjavio je za BBC.

Takođe je podijelio fotografiju za koju kaže da je snimljena krajem decembra, na kojoj se vide crvi u njegovoj večeri. „Pojeo sam dva-tri crva zajedno sa mojim brokolijem prije nego što je stražar prihvatio da odnese obrok”, prisjeća se. „Šta god nam daju, moramo da jedemo da bismo ostali živi. Hrana je očajna.”

Ovo svjedočenje se poklapa sa riječima drugih koji su bili zadržani u hotelu, a koji su svoja iskustva podijelili sa australijskim SBS News prošlog mjeseca. „Uporno im govorimo da ne možemo jesti ovakvu hranu, ali oni ne slušaju”, rekao je irački azilant SBS-u. „Izgubio sam na težini jer jedem samo koštunjavo voće.”

Nije najjasnije u kakvim uslovima je Đoković zadržan, ali aktivisti ističu razliku između situacije u kojoj se sportska zvijezda nalazi i ostalih. „Novak Đoković je proveo samo jednu noć u emigracionom pritvoru u Australiji, a neki su zaključani godinama”, tvitovala je Sophie McNeill is Human Rights Watch. „To kako Australija tretira azilante je nehumano, okrutno i nelegalno po međunarodnom pravu.”

Chris Breen, aktivista iz organizacije Refugee Action Collective, rekao je da je najveći problem onih koji su u hotelu „nedefinisan status njihovog zatočeništva”. „Da ste tamo na par dana, hotelska soba nije smak svijeta. Ali ako ste zaglavljeni tamo, to je nešto sasvim drugo. Đoković makar zna da će vrlo brzo izaći – bilo da dobije vizu, bilo da bude deportovan – ali izbjeglice nemaju taj luksuz.” Breen je takođe izjavio da vjeruje da će osoblje biti „mnogo pažljivije” prema Đokoviću u smislu hrane koju dobija.

Procjenjuje se da 33 izbjeglice i azilanta boravi u hotelu Park, a još četrdesetak ih je smješteno u drugim emigracionim centrima širom Australije. Hotel Park prima izbjeglice i azilante od 2020.

Kurdski izbjeglica Mostafa „Moz” Azimitabar koji je proveo više od godinu dana u emigraconim hotelima, uključujući i dva mjeseca u hotelu Park, opisuje sobe kao „sanduke”. Izjavio je da je provodio 23 sata dnevno u sobi dijeleći je sa drugom osobom, na kojoj su prozori bili zamračeni i zapečaćeni.

Hotel Park je već dospio u žižu javnosti prošle godine tokom Covid pandemije, kada je polovina zatočenika bila pozitivna na testu. Osoblje i zatvorenici tada su opisali njihov smještaj kao „inkubator” za virus.

Takođe, u decembru je u hotelu izbio požar. Jedna osoba je hospitalizovana zbog udisanja dima, ali nije bilo smrtnih slučajeva.

Kako se pažnja opet usmjerila ka hotelu Park, zatvorenici uzvraćaju pogled javnosti iz zgrade. Mehdi Ali izjavio je za AFP Agenciju da mu je Đoković omiljeni teniski igrač i da je tužan što je dospio tu. „Mediji će govoriti više o našoj situaciji, vjerovatno i cijeli svijet, samo zato što će Đoković ovdje provesti par dana, što je jako tužno”, rekao je.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *