U Kolumbiji otkrivena tona kokaina namijenjena Balkanskom kartelu

Globus

Izvor: Portal RTCG


Kolumbijska policija zaplijenila je u luci Buenaventura tonu kokaina, koja je bila namijenjena Balkanskom kartelu radi distribucije u zapadnoj Evropi. Prema izvještaju kolumbijskih medija, da je droga stigla do zapadne Evrope, imala bi vrijednost od 75 miliona dolara.

Kako je prenio portal caracol.com.co, Uprava za borbu protiv šverca narkotika u saradnji sa Tužilaštvom, rutinskom inspekcijom u luci Buenaventura, uočila je kontejner sa robom od krzna i kože koja je imala nedosljednosti u pečatima. Roba je došla iz luke Gvajakil, Ekvador. Destinacija broda je, kako se navodi, bila Bugarska.

„Prema preliminarnoj istrazi, ovu drogu je trebalo da dobije Balkanski kartel iz Evrope i distribuira je u zemlje poput Italije, Francuske i Njemačke, gde bi ovaj tovar koštao oko 75 miliona dolara”, naveo je kolumbijski caracol.com.co.

Kako je Portal RTCG već prenio, Ekvador je posljednjih godina postao sigurna enklava za djelovanje evropskih švercera droge, naročito Albanaca, Crnogoraca, Španaca, Grka, Holanđana i Belgijanaca. To je naveo ekvadorski list Primicias.

Između 2017. i 2021. godine, prema migracionim izvještajima, u tu zemlju je ušao 721 Albanac, 1.053 Bjelorusa, 3.111 Grka i 192 Crnogorca.

Prema navodima Primicias-a, procjenjuje se da 30 odsto njih dolazi zbog šverca droge, a nastanili su se u zatvorenim zonama luke Gvajakila.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *