IJZ: Vrijeme izolacije se smanjuje sa deset na sedam dana

Crna Gora Tekuće

Izvor: MINA-Business


Ministarstvo zdravlja i Komisija za borbu protiv kovida-19 prihvatili su izmjene protokola, te će izolacija biti smanjena sa 10 na sedam dana, a odluka stupa na snagu 10. januara.

„Uslov za izlazak iz izolacije je da osoba u poslednjih 24 sata nema povišenu tjelesnu temperaturu niti znakove respiratorne infekcije”, kazali su.

Vrijeme karantina za sve bliske kontakte se skraćuje sa 14 na 10 dana.

„Pod bliskim kontaktom se podrazumijevaju svi članovi domaćinstva. Ukoliko je bilo bliskih kontakata i s drugim licima van domaćinstva pozitivna osoba je u obavezi da obezbijedi podatke tog kontakta (ime i prezime, matični broj, adresu i broj telefona) i dostavi ih nadležnoj epidemiološkoj službi”, ističu iz IJZ.

Poručuju da, ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti treba da se javi u kovid ambulantu lokalnog Doma zdravlja radi testiranja i ostane u karantinu dok negativan test ne potvrdi da se simptomi ne mogu pripisati kovid-19 infekciji.

„Na osnovu rješenja o izolaciji za oboljelog (potvrđenog slučaja kovid infekcije) izdaje se rješenje o karantinu za bliski kontakt iz domaćinstva kome je isto neophodno zbog pravdanja odsustva sa posla i otvaranja bolovanja”, zaključili su iz Instituta.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *