Crnogorci skupo plaćaju i da bi došli kući

Crna Gora

Izvor: Pobjeda/Duško Mihailović


DVOSTRUKI ARŠINI: Imunizovani crnogorski građani ogorčeni što moraju na ulasku u Crnu Goru da prilože test da su negativni na kovid i da ga plate u zemlji iz koje dolaze

Od 3. januara je za ulazak u Crnu Goru, pa i za crnogorske građane, pored uslova o vakcinaciji ili potvrde o infekciji korona virusom ne starijom od šest mjeseci, neophodno raditi i PCR ili brzi antigenski test.

Kako piše Pobjeda, crnogorski građani, koji su ljetos već platili oko pola miliona eura za testiranja stranaca pri njihovom odlasku sa ljetovanja iz Crne Gore, moraju ova testiranja plaćati u zemljama iz kojih se vraćaju u domovinu kako bi izbjegli karantin.

Osnovni bi red nalagao da, ako je već Vlada riješila ljetos da troši naš novac na strance, da omogući besplatno testiranje crnogorskih državljana organizacijom punktova za testiranje na graničnim prelazima na našoj teritoriji ili, ako već mora da se plati, da se plati u zemlji pa da makar dio tog novca završi u budžetu, a dio u domaćim finansijskim tokovima. Mogu se ugledati na susjednu Albaniju koja je na aerodromu omogućila testiranje svim putnicima kojima je potreban brzi test za vraćanje u matičnu državu. Pored toga, brojni su problemi za putovanje crnogorskih građana iako su vakcinisani.

Tokom proteklih praznika redakciji Pobjede se javilo više građana koji su imali probleme u zemljama okruženja sa očitavanjem EU COVID potvrda, koje izdaje Ministarstvo zdravlja Crne Gore preko servisa eZdravlje, i u papirnoj formi na vakcinalnim punktovima.

Problem je nastao uvođenjem EU COVID potvrde, kada je iz sistema potpuno izbačena stara Nacionalna digitalna kovid potvrda, pa su crnogorski građani koji su imunizovani nekom od vakcina koje se ne priznaju u Evropskoj uniji (Sinofarm, Sputnjik, Sinovak) u zemljama okruženja koje prihvataju ove vakcine, poput Srbije, ipak bili u nemogućnosti da obave uspješnu validaciju očitavanjem QR koda sa potvrde.

Dok se QR kod sa stare Nacionalne digitalne potvrde, koju građani više nigdje ne mogu preuzeti, mogao verifikovati upotrebom predinstaliranih QR skenera na većini mobilnih telefona, kojom se prilikom dobijala kao povratna informacija potvrda o tome da li je sertifikat validan ili ne od Ministarstva zdravlja Crne Gore, sa EU COVID potvrdom su stvari malo komplikovanije.

Naime, za verifikaciju EU COVID potvrde neophodno je koristiti neku od posebnih aplikacija koje razvijaju zemlje članice, jer se prilikom očitavanja QR koda običnom predinstaliranom aplikacijom dobija samo gomila nepovezanih tekstualnih karaktera.

Dodatno, čak i u slučaju da neki kovid redar u restoranu ili tržnom centru i ima neku od aplikacija koju su razvijale na primjer Hrvatska, Luksemburg… ili neka druga zemlja poput Švajcarske, onim građanima koji nijesu vakcinisani Astra Zenekom ili Fajzerom, sertifikat se očitava kao nevalidan.

Crnogorski građani koji su tokom novogodišnjih praznika boravili u Srbiji, iako ta zemlja prihvata kao validnu vakcinaciju Sinofarmom, Sinovakom i Sputnjikom V, doživjeli su neprijatnosti zbog nemogućnosti da im se validuju sertifikati pri ulasku u tržne centre ili boravka u restoranima gdje su nakon neuspješne provjere potvrda bili zamoljeni da napuste objekat.

„Nije mi jasno zbog čega ne postoji više mogućnost da se kroz sistem eZdravlja preuzme stara Nacionalna digitalna kovid potvrda, pa makar je koristili samo za zemlje u okruženju koje prihvataju kineske vakcine”, kazao je jedan od sagovornika Pobjede.

U detaljima EU COVID potvrda u koje je Pobjeda imala uvid i provjeravala validnost posebnim aplikacijama, kada je riječ o vakcinaciji kineskim ili ruskim vakcinama, datum do kada je validan sertifikat je isti kao i datum posljednje vakcinacije, što praktično znači da potvrda nije bila validna niti jedan dan.

Ovo bi, s obzirom na to da je stara Nacionalna digitalna kovid potvrda „iščezla“ iz sistema i da ju je nemoguće dobiti ni na vakcinalnim punktovima, moglo predstavljati problem i izazvati neprijatnosti i na domaćem terenu, kada bi kovid redari u tržnim centrima i ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori provjeravali potvrde onako kako je propisano, odnosno skeniranjem QR koda.

U elektronskoj prepisci sa jednim od građana koji je generalnom direktoru Direktorata za digitalno zdravlje ukazao na ove probleme, Aleksandar Sekulić je odgovorio da neažurnost tuđih aplikacija nije obaveza Ministarstva zdravlja i da oni na to ne mogu uticati.

Ono na što u Direktoratu za digitalno zdravlje definitivno mogu uticati je da omoguće građanima, pa makar za domaću upotrebu, pristup starim sertifikatima, posebno s obzirom na činjenicu da je većina građana koji su vakcinisani imunizovana upravo vakcinama kineskog proizvođača.

Takođe, jedan broj građana se požalio da, iako su testirani pozitivno na kovid prije više mjeseci, uredno su im izdata rješenja o izolaciji, u kovid potvrdama nema informacije o preležanom kovidu-19. Svi su bili testirani brzim antigenskim testovima.

Da li je riječ samo o neažurnosti, ili kvaka leži ipak u onome što piše na zvaničnim stranicama Ministarstva zdravlja, a to je da je jedan od uslova u EU COVID potvrdi „pozitivan rezultat PCR testa na novi korona virus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i koji je stariji od deset dana, a nije stariji od šest mjeseci od dana izdavanja rezultata ovog testa, do prve naredne prilike“?

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.