Mjanmar: Bivša premijerka i nobelovka u zatvoru

Globus

Izvor: rs.n1info.com


Sud u Mjanmaru osudio je svrgnutu liderku Aung San Su Ći na još četiri godine zatvora zbog ilegalnog uvoza i posjedovanja voki-tokija, te kršenja ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Su Ći je u decembru osuđena po još dvije tačke optužnice na četvorogodišnju zatvorsku kaznu, koju je zatim šef vojne vlade smanjio na dvije godine.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir iz 1991, 76-godišnja Su Ći, koja je u pritvoru otkako su generali izveli državni udar i zbacili njenu vladu u februaru prošle godine, suočava se sa desetak optužbi. Ako bude proglašena krivom po svim optužbama, mogla bi da bude osuđena na više od 100 godina zatvora.

Pristalice Su Ći i nezavisni analitičari kažu da su optužbe protiv nje smišljene da legitimizuju vojni puč i spriječe je da se vrati politici.

Informacije o presudi koja je doneta u glavnom gradu Mjanmara Nejpjidu saopštio je pravni zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti iz straha da će biti kažnjen jer je vojna hunta zabranila njenom pravnom timu da govori za medije ili međunarodne organizacije. Medijima nije dozvoljeno da prisustvuju suđenju koje se odvijalo iza zatvorenih vrata u Specijalnom sudu.

Zvaničnik je rekao da je Su Ći osuđena na dvije godine zatvora po Zakonu o izvozu i uvozu zbog uvoza voki-tokija i godinu dana po Zakonu o telekomunikacijama zbog njihovog posjedovanja. Kazne se izdržavaju istovremeno. Takođe je dobila dvogodišnju kaznu po Zakonu o upravljanju prirodnim katastrofama zbog navodnog kršenja pravila o koronavirusu tokom kampanje.

Stranka Su Ći ubedljivo je pobijedila na opštim izborima 2020, ali je vojska pučem preuzela vlast zbog navodne izborne prevare. Nezavisni posmatrači ocijenili su da su izbori većinom bili slobodni i pošteni.

Prisjetimo se i jednog od bizarnijih video klipova, u kom je zabilježen trenutak kada vojska prolazi kroz barikade u blizini mjanmarskog Parlamenta.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *