Predstavljene nove mjere ‒ preporuka da drugo polugodište počne 31. januara

Crna Gora

Izvor: Pobjeda


Dopunjene epidemiološke mjere na snazi narednih sedam dana

Preporuka Instituta za javno zdravlje je da zimski raspust bude produžen za sedam dana i drugo polugođe počne 31. januara, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na današnjoj pres konferenciji i pojasnila da će, ipak, finalnu odluku o tome donijeti Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Predstavljajući nove mjere, Borovinić Bojović je kazala da je u narednih sedam dana granicu Crne Gore moguće preći uz najmanje jedan od četiri uslova iz digitalne EU kovid potvrde.

Fitnes centri i teretane mogu raditi uz korišćenje kovid potvrde, a za jednu osobu je neophodno obezbijediti 10 kvadratnih metara prostora, a dozvoljene su i posjete advokatima i sudskim vještacima UIKS-u uz posjedovanje digitalne kovid potvrde.

Ove dopunjene mjere će važiti od 13. do 19. januara.

„One mjere koje smo imali pred Novu godinu dale su rezultate, brojke o kojima govorimo u Crnoj Gori su mnogo bolje od onih koje imamo u zemljama u regionu u kojima su mjere bile liberalnije. Brojke koje imamo su takve kakve jesu ali i dalje nisu zabrinjavajuće a zdravstveni sistem može da odgovori”, rekla je ministarka.

Raste broj hospitalizovanih, mladi završavaju na Intenzivnoj

Direktorka KCCG, Ljiljana Radulović kazala je da se bilježi porast broj hospitalizovanih kovid pacijenata kojih je na današnji dan 280.

„KCCG je uradio analizu koja je pokazala da 67 odsto životnih pacijenata u bolnici je inficirano omikron sojem, a 30 odsto delta sojem. 90 zaraženih delta sojem su nevakcinisani. 89 odsto koji imaju omikron su nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od vakcine koje po standardima EMA smatra nevakcinisanim. Najmlađi hospitalizovani pacijent uslijed infekcije Omikron sojem ima 63 godine, a nastariji 74. Posebno zabrinjavaju mladi pacijenti u Intenzivnoj jedinici. Niko od njih nije vakcinisan i ni kod koga od njih nije ustanovljen Omikron soj koronavirusa”, kazala je Radulović.

Ova analiza, kako kaže, pokazuje da moramo biti oprezni sa Omikron sojem koji uopšte nije naivan i ne smijemo ga uzimati zdravo za gotovo.

„Još jednom ističem, s obzirom na zaraznost ovoga soja, da se svi protokoli i procedure u slučaju pojave simptoma COVID 19 kod pacijenata ili zaposlenih u Kliničkom centru Crne Gore dosljedno poštuju. Svako ko ima simptome odmah se testira zajedno sa svim kontaktima. Zaposleni se odstranjuju iz procesa rada, a pacijenti se šalju u izolacione sobe do pristizanja nalaza. U ovom trenutku, van procesa rada u KCCG zbog koronavirusa je 20 od oko 600 ljekara i 90 od oko 1.600 medicinskih tehničara koji su pozitivni na COVID 19”, zaključila je ona.

Šest odsto zaposlenih u zdravstvu zaraženo

Direktor IJZ, Igor Galić kazao je da je među građanima koji su u januaru inficirani korona virusom najviše mladih osoba.

„Čak šezdeset odsto zaraženih novim koronavirusom u januaru su osobe od devetnaeste do pedesete godine života. Na taj način dovode u rizik i svoje starije ukućane koji su bili, očekivano, suzdržani i nijesu se izlagali nepotrebnim masovnim skupovima ili susretima, a koje smo svi dužni dodatno da zaštitimo”, kazao je on.

Pojasnio je da od 11. jula do početka 2022. godine oko 70 odsto zaraženih su bili nevakcinisani građani.

On je kazao da su različitim fazama pandemije imali različite odzive na imunizaciju.

„Svakako da obuhvat nije na dovoljnom nivou za koji bi mogli reći da bi nas kao kolektiv zaštitio. Zato smo oprezni za samu pandemiju i dominantnost soja omikron jer je poznato da vakcinisane osobe bolje prolaze i kliničke slike su im bolje. S obzirom da nemamo imunizaciju na tom nivou, pratimo situaciju. Dobra je stvar što veliki broj inficiranih ne prati veliki broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva.”

On je kazao da je kovid u toku pandemije imao preko 150 mutacija.

„Zasad se samo pet pokazalo kao dominantno”, pojasnio je Galić.

On je na pres konferenciji saopštio informaciju da je zaraženo šest odsto zaposlenih u zdravstvu, a da se oko dva odsto njih nalazi u izolaciji.

Državi cilj da vrati bolnicu Meljine

Ministarka Borovinić Bojović kazala je, odgovarajući na pitanja novinara, da je interes i cilj Vlade preuzimanje bolnice Meljine.

„I da je vratimo osnovnoj namjeri i svrsi. Bolnica Meljine je devastirana, uništena, svedena na mjeru koja nije smjela da se desi. To nije naš propust, ali je nama ostavljen u nasljeđe za rješavanje. Znate šta se sve dešavalo sa bolnicom i kako je država prodavala i šta je radila sa bolnicom Meljine i taj predmet i dalje nije u potpunosti završen kada je u pitanju pravni sistem. Svako ozbiljno rješavanje ovog problema može da se riješi nakon sudskog epiloga”, rekla je ministarka.

Povratak iz privatnog u javno zdravstvo

Upitana da li će se nastaviti praksa rada medicinskih radnika u privatnom sektoru i nakon povećanja plata u javnom zdravstu, direktorka KCCG, Ljiljana Radulović je kazala da se ne može obustaviti nečiji rad ako to zakon dozvoljava.

„Mi smo zadovoljni povećanjem koje će da uslijedi. Očekujemo da se osjeti boljitak nakon prispjeća te prve uvećane plate i nastavićemo da radimo na povećanju standarda zaposlenih u zdravstvu. Dobili smo zahtjeve ljekara koji rade u privatnoj praksi, a koji žele da se vrate u Klinički centar. U toku januara će se završiti aktivnost njihovog vraćanja u KCCG i druge bolnice u regionu”, kazala je odgovarajući na ovo pitanje ministarka Borovinić Bojović i dodala da nije riječ o malom broju ljekara.

Ona je kazala da će se i dalje raditi na tome, ali bez remećenja privatnog sektora jer je „zdravo da postoji konkurencija”.

Naslovna fotografija: Radulović, Borovinić Bojović i Galić
Izvor: YouTube/Vlada Crne Gore

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *