Novi Sad postaje Evropska prijestonica kulture

Region

Izvor: N1


U Novom Sadu večeras će, svečano biti otvorena godina titule Evropske prijestonice kulture i to u okviru programskog luka Doček, sa kojim su Novosađani i njihovi gosti zaplovili u 2022. godinu, saopštili su organizatori

„Kao jedinstvena proslava u Evropi, Doček spaja dvije umetnosti, dva pisma, dvije nove godine, dva dana, dva računanja vremena, pa će tako Doček 7530 donijeti svojevrsnu proslavu koja pomjera granice i staviti Novi Sad u centar evropskog kulturnog života“, navodi Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prijestonice kulture zakazan je za 13. januar kada će u 20 sati i 22 minuta biti izvedena predstava “Zeniteum :: 2022” reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja će kroz umjetnost slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića. Publika će svečano otvaranje moći da prati i u prenosu uživo na RTS, RTV, kao i na sajtu novisad2022.rs

Ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prijestonicom biće održana u Srpskom narodnom pozorištu, a gledaoci će moći da je prate isključivo putem malih ekrana, u direktnom prenosu, kao i na sajtu novisad2022.rs

Svečano otvaranje obilježiće i velika nesvakidašnja izložba “Vrijeme i vaseljena” u holu Studija M od 18 sati, kao i koncerti na nekoliko lokacija u gradu.

Foto: ᴊᴀᴠɴɪꜱᴇʀᴠɪꜱ.ᴍᴇ

Pooštravanje kontrole epidemioloških mjera

Svi programi na svečanom otvaranju Evropske prijestonice kulture prilagođeni su epidemiološkim mjerama, stoga su od samog početka kapaciteti bili veoma ograničeni na planiranim koncertima, prilikom prodaje ulaznica, a uz to, radi bezbjedne i odgovorne organizacije, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” preuzima inicijativu za dodatne mjere i pooštravanje kontrole njihovih poštovanja.

Fondacija je stoga kao prvu mjeru dala preporuku da se odloži 60 odsto koncerta, dok će pojačane mjere kontrole biti na onim koncertima koju su direktno u produkciji Fondacije. Potom na koncertima koji će biti realizovani, kapaciteti su do 50 odsto, na pojedinim će biti i manji, a zajedno sa ulaznicom, biće neophodno da pośetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata.

U skladu sa aktuelnim epidemiološkim mjerama, na samom događaju neophodno je nošenje maski i održavanje distance.

Koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra koji je bio planiran za 13. januar u Sali NIS-a, odložen je, zbog bolesti pjevačice, ali je planiran tokom godine u okviru programa Evropske prijestonice kulture.

Besplatno testiranje za pośetioce na dvije lokacije

Za sve pośetioce koji nemaju zeleni sertifikat, antigenski ili PCR test, biće obezbijeđena dva punkta za besplatno testiranje 13. januara i to na dvije lokacije:

– u centru Novog Sada, na Trgu Slobode 13. januara od 12 do 23 časa

– u prostoru Gradske koncertne dvorane (Bulevar Cara Lazara 67) 13. januara od 12 do 23 časa

Zagrijavanje na otvorenom počelo juče

Zagrijavanje za svečani dan počelo je juče, kada je nastupilo 12 novosadskih bendova na šest lokacija na otvorenom širom grada. Novosađani i njihovi gosti imali su priliku da slušaju sastav Gift, pa potom Josip A Lisac, Love Hunters i UV bend, kvartet Dragon’s Fuel i grupu Šinobusi, pank rok bend Zbogom Brus Li, a nakon njih Stefan i akustični gadovi Killo Killo Banda i Klo klo, kao i Atheist Rap i Plavi ptičić.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *