Protest radnika Željezare i Metalca ispred Skupštine

Crna Gora

Izvor: Vijesti Online/Borko Ždero

Bivši radnici nikšićke Željezare, prema kojima još uvijek nijesu izmirene sve obaveze, godinama traže svoja prava

Penzioneri, bivši radnici Željezare u Nikšiću, su zaprijetili da će i preduzeti radikalne mjere, ako ih ne uključe u novi Zakon o obeštećenju bivših radnika rudarsko-metalurškog sektora.

Oni su to poručili sa okupljanja ispred Skupštine Crne Gore ističući da i njih sljeduju otpremnine, a da sedam godina traže da im bude isplaćena i više puta im je bilo to obećano.

Predstavnik radnika Željko Perović je istakao da su se okupili da nadležnim institucijama ukažu na nepravdu ‒ diskriminaciju koju trpe, jer se neko drznuo da in ne uključi u novi Zakon o obeštećenju bivših radnika rudarsko-metalurškog sektora.

„Ne možemo da shvatimo da imamo problem kao radnici koji su radili od 35 do 40 godina na poslovima sa beneficiranim stažom ‒ pojedinim još nijesu uplaćeni doprinosi, pa imamu privremena rješenja o penzinisanju, a koji smo i žrtve tranzicije i niza neuspješnih privatizacija. Otišli smo u penziju bez otpremnina od bivše firme Željezare i od države koja je bila vlasnik u dugom periodu o čemu svjedoče i naša rješenja o penzionisanju”, kazao je Perović.

Sa njima su protestovali i radnici “Metalca” iz Nikšića, koji takođe nisu obuhvaćeni Zakonom o obeštećenju bivših radnika rudarsko-metalurškog sektora

Bivši radnici nikšićke Željezare, prema kojima još uvijek nijesu izmirene sve obaveze, godinama traže svoja prava.

Riječ je o radnicima koji zbog nepovezanog radnog staža imaju privremene penzije, pojedinima nije uplaćen beneficirani staž, dok njih 40-ak nije dobilo obećane otpremnine.

„Nas četrdesetak koji smo u martu 2015. godine otišli u penziju nijesmo od države, kao brojne naše kolege, dobili otpremnine iako su nam to mnogi obećavali, posebno tadašnji ministar Predrag Bošković. Novi vlasnici, turski Toščelik, isplatio nam je 5.000, ali država još uvijek nije obećanih deset hiljada”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, rješanje o penzijama su privremena jer im još nijesu uplaćeni doprinosi za period od 15. decembra 2011. do 15. maja 2012. godine, kada je Željezara bila u stečaju, zbog čega im je i penzija manja.

Poslanik Maksim Vučinić podržao je radnike, ističući da je Zakon prema njima diskriminatorski i da se taj problem nadležni treba da riješe.

On je pozvao radnike da upute zajednički dopis prema institucijama, a da je on spreman da sa njima se uključi u razgovore o rješavanju toga problema.

„Ukoliko se ne uvaže naši opravdani zahtjevi, budite sigurni da nećemo sjedjeti skrštenih ruku već da ćemo u svojim podmaklim godinama znati da se izborimo za svoje. Inače nas veliki broj je lošeg zdravlja i materijalnog stanja, dovedeni smo do pizicije da moramo pružiti otpor svim mogućim sredstvima. pa i najradikalnijim”, naveo je Perović.

Naslovna fotografija: Radnici “Željezare” ispred Skupštine | Izvor: Vijesti Online/Boris Pejović

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *