Pionirski poduhvat? ‒ Sveštenik dr Marojević imenovan za novog člana UO Univerziteta

Crna Gora

Doktor bogoslovskih nauka i paroh nikšićki Nikola Marojević imenovan je juče od strane Vlade Crne Gore za novog člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, prenosi portal IN4S. Da li će se kroz desetak godina o ovom potezu govoriti kao o pionirskom poduhvatu koji je označio povratak Crne Gore “pravim” vrijednostima?

Doktor bogoslovskih nauka i paroh nikšićki Nikola Marojević imenovan je juče od strane Vlade Crne Gore za novog člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore. On je na tu funkciju, kao predstavnik osnivača, imenovan umjesto Budimira Aleksića, koji je razriješen zbog izbora na funkciju poslanika Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore. Imenovan je na predlog ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

Predlog imenovanja objavljen je na sajtu Vlade Crne Gore, dokument možete pogledati ovdje.

IN4S navodi da je protojerej dr Nikola Marojević šef izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićke i jedan je od osmorice sveštenika koji su zajedno sa tadašnjim episkopom budimljansko-nikšićkim, a sadašnjim mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, bili na udaru autokratsko-represivnog bivšeg režima DPS-a, kada su bili pritvoreni zbog učešća u litiji u Nikšiću 2020. godine, povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog.

Na ovom portalu dalje se navodi da dr Marojević važi za istaknutog intelektualca i uglednog sveštenika u narodu i čovjeka koji ima dobre odnose sa Novom srpskom demokratijom i Demokratskim frontom. Objavio je monografije “Molitva je vaspitanje: čovjekova ličnost, ispovijest i vaspitanje u djelu F.M. Dostojevskog” 2010. godine i “Antropologije F.M. Dostojevskog” 2012. godine. Dr Marojević objavljuje članke, prevode, prikaze, eseje i rezenzije u brojnim časopisima u Nikšiću i Crnoj Gori.

Ovakva odluka za mnoge predstavlja kontroverzu i udar na sekularni karakter države. Za ᴊᴀᴠɴɪꜱᴇʀᴠɪꜱ.ᴍᴇ Milica Kankaraš komentariše:
„Kako je krenulo, za najviše 10 godina od danas, sve rukovodeće funkcije u državi će obavljati isključivo pravoslavno sveštenstvo. O današnjoj odluci da sveštenik bude član Upravnog odbora Univerziteta će se tada govoriti kao o pionirskom poduhvatu oslobađanja od vrijednosti ‘trulog Zapada’.”

„Sve sudije će takođe biti sveštenici, ljekari takođe, jer čemu pravda i medicina kad je sve pitanje volje ‘odozgo!?'”, pita se naša sagovornica.

Ona prognozira da će sjedište Vlade biti Ostrog, te da će Ministarstvo unutrašnjih poslova biti smješteno u Cetinjskom manastiru. Po njoj, Ustav će takođe biti modernizovan ‒ umjesto sekularna, pisaće: pravoslavna država.

„U školama će se učiti vjeronauka i biće zabranjene sve knjige koje nemaju pravoslavnu vjersku tematiku”, zaključuje Milica.

Naslovna fotografija: dr Nikola Marojević | Izvor: mitropolija.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *