Špediter D.Đ. osumnjičen da je dio kriminalne organizacije koja je krijumčarila kokain u paketima banana

Crna Gora

Izvor: PR Centar


Špediter D.Đ. uhapšen je i određeno mu je zadržavanje zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je krijumčarila kokain u paketima banana, saopšteno je na zajedničkoj pres konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije

Specijalni tužilac, Miroslav Turković, rekao je da je na osnovu informacija koje je dobilo Tužilaštvo, vršeći poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, došlo do podataka i dokaza koji upućuju na osnovanu sumnju da je je u toku 2021. godine na teritoriji Crne Gore, Slovenije, Ekvadora i drugih država stvorena kriminalna organizacija koja je formirana radi vršenja krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

„Prikupljeni dokazi i podaci ukazuju na osnovanu sumnju da je pripadnik ove kriminalne organizacije koju su formirala dva za sada neidentifikovana lica, od kojih je jedno lice službenik nama poznatog privrednog društva iz jedne od zemalja u kojima je formirana ova kriminalna organizacija, postao i crnogorski državljanin D.Đ. koji obavlja poslove špedicije u jednom pravnom licu u Crnoj Gori“, naveo je Turković.

Prema njegovim riječima, dokazi upućuju na postojanje osnovane sumnje da je ovo lice u okviru kriminalne organizacije imalo zadatak da kao špediter, po dobijenim uputstvima i nalazima, vrši manipulaciju kontejnera sa bananama u kojima je smještena opojna droga kokain, da dostavlja brojeve kontejnera kupcima ovog voća, a sve u cilju izuzimanja opojne droge kokain ispod mjera carinskog nadzora.

„Dokazi upućuju na činjenicu da su pripadnici ove kriminalne organizacije postala i  neidentifikovana lica na čijem utvrđivanju identiteta se intenzivno radi, koja su imala unaprijed određeni zadatak i ulogu u okviru ove kriminalne organizacije“, naveo je Turković.

Pojasnio je da se radi o državljanima Crne Gore, koji su imali određene aktivnosti i obavljaju djelatnosti u slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar. Njihov zadatak je bio da, postupajući po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, prikrivaju kontejnere u kojima se nalazi opojna droga, da izuzimaju opojnu drogu kokain iz tih kontejnera i da je predaju drugim pripadnicima kriminalne organizacije radi daljeg transporta iz slobodne carinske zone u Luci Bar.

„Naši dokazi upućuju na sumnju da su pripadnici ove kriminalne organizacije postali i neidentifikovani državljani Ekvadora koji su pribavljali falsifikovane službene plombe. Te brodske plombe služe za pečaćenje kontejnera u međunarodnom pomorskom saobraćaju, koje su ostavljali u kontejnerima zajedno sa opojnom drogom kokain, a kako bi drugi pripadnici kriminalne organizacije prilikom preuzimanja droge koristili tako što bi originalne plombe na kontejnerima skinuli, nakon izuzimanja opojne droge zatvarali kontejnere i pečatili ih ovim plombama, kako bi stvorili privid kod nadležih državnih organa prilikom vršenja službenih radnji da navedeni kontejneri nisu otvarani“, kazao je Turković.

Rekao je da su pripadnici ove kriminalne organizacije postala određena lica zaposlena u međunarodnoj transportnoj kompaniji, koji su imala zadatak da nabavljaju falsifikovane službene znakove – plombe, da obezbjeđuju i prenose podatke o brojevima kontejnera u kojima se nalazi opojna droga drugim pripadnicima kriminalne organizacije koji su trebali da tu drogu iz kontejnera u Luci Bar, kao odredišnoj luci, izvuku ispod mjera carinskog nadzora.

„Dokazi i podaci ukazuju da je Đ.D. neovlašćeno držao i prenosio radi dalje prodaje opojnu drogu, za koju se sumnja da je opojna droga kokain na način što je drogu koja je bila dopremljena i koja je bila smještena u kontejner za međunardno pomorski transport robe, u jednoj luci u Ekvadoru, preduzeo mjere po dolasku broda u Luku Bar, manipulisao kontejnerom i označio ga u namjeri da se ispod mjera carinskog nadzora izvuče opojna droga“, kazao je Turković.

Kada su u tome spriječeni od nadležnih državnih organa, kako je dodao, osumnjičeni je slijedeći uputstva dobijena od ovlašćenog radnika firme koja je prodavac te robe, opojnu drogu kokain usmjerio ka jednom trgovačkom lancu u Crnoj Gori, kako bi na taj način prešao granicu i ušao u Crnu Goru i time stvorio uslove da i drugi pripadnici kriminalne organizacije dođu u posjed droge, ali su u tome spriječeni djelovanjem nadležnih organa.

„D. Đ. Je lišen slobode, određeno mu je zadržavanje i biće preduzete radnje prema nadležnim sudovima“, kazao je Turković.  

V.d. direktorice Uprave prihoda i carina, Milena Petričević, kazala je da je akcija realizovana zahvaljujući savjesnom i profesionalnom odnosu carinskih službenika na terminalu u Luci Bar 11. januara ove godine.

„Kako mediji raspolažu informacijama, radi se o kontejnerskom sadržaju koji je 2. januara uplovio u Luku Bar, brodom Spirit of Chennai, na kojem je bilo utovareno 109 kontejnera, od kojih je 70 kontejnera sadržalo pošiljku sa bananama“, navela je Petričević.

Pojasnila je da je tog dana, carinski službenik koji je rukovodio skenerom, koji ima veliku mogućnost identifikacije kontaminiranih sadržaja, došao do saznanja da je jedan kontejner kontaminiran i informaciju je podijelio sa njom, kao starješinom organa, preko svog pretpostavljenog.

„Među četiri kontejnera koja su tog dana bila kontrolisana u Baru, jedan kontejner sa snimka skenera bio je kontaminiran. Međutim, strategijom koju je odredilo SDT, pošiljka je praćena i kontrolisana do terminala u Podgorici odakle je novom procedurom trebalo da bude propuštena do skladište kupca – Voli trade. U jednom od četiri kontejnera, nalazila se sporna materija“, kazala je Petričević.

Kazala je da je 12. januara nalaz sa skenera, opravdao sumnju i dokazao da se u kontejneru sa bananama nalazio kokain.

Petričević je poručila je će se Uprava prihoda i carina u narednom periodu dosljedno držati primjene zakona, da neće biti selekcije i da neće podleći bilo kakvim pritiscima.

„Cilj nam je da Crnu Goru konačno oslobodimo epiteta tranzitne zone krijumčarenja raznih vrsta roba“, istakla je Petričević.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, rekao je da su paketi sa drogom bili toliko različiti da bi ih i dijete moglo otkriti.

„Droga je trebalo da bude u mraku u skladištu gdje je najmanje tri puta ranije preuzeta”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, tri puta kada je ranije droga preuzeta desila su se u junu, avgustu i oktobru prethodne godine.

„U jednom slučaju je falilo dvije tone i 50 kilograma banana što upućuje da je toliko droge uneseno. Kada su ovi kontejneri otvarani, carinici su konstatovali da je falilo robe i oni su uredno obavještavali kompaniju iz Slovenije”, kazao je on.

On je saopštio da “roba” nije trebalo da dođe u Voli.

Istakao je da je Voli u proteklih pola godine više puta tražio da se provjeravaju kontejneri kojima stiže roba za taj trgovinski lanac, a da je to učinio i za ovaj kontejner.

Katnić je poručio da dio policije i Specijalno državno tužilaštvo djeluju kao na okupiranoj teritoriji, te da se ozbiljan propust desio u obavještajnoj zajednici Crne Gore.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *