Dostupna aplikacija SafeGo Crna Gora

Crna Gora

Nakon kašnjenja i problema u komunikaciji prema javnosti, aplikacija SafeGO Crna Gora konačno je dostupna za preuzimanje.

„SafeGo CG je aplikacija napravljena za građane Crne Gore za brzu i laku validaciju i prikaz COVID-19 digitalnih sertifikata prilikom putovanja u zemlje EU i zemlje koje su dio EU COVID-19 sistema sertifikata. Aplikacija omogućava prikazivanje i validaciju QR kodova na EU digitalnim COVID-19 sertifikatima i olakšava komunikaciju i formalne revizije koje se sprovode na graničnim kontrolama i drugim ključnim mjestima na kojima se provjeravaju sertifikati o COVID-19”, stoji, između ostalog, u opisu aplikacije na Google Play Store-u.

Aplikaciju možete preuzeti na sljedećem linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.logate.safegocg.android

O iskustvima u korišćenju aplikacije pitali smo stručnjaka:

„Aplikacija je lijepa , ali ima “bug”. Može se pokrenuti samo ako se ide na “clear data”, tj. da se radi ponovno ubacivanje sertifikata, bukvalno svakog puta sve ispočetka. Kao da ima neki konflikt sa dozvolama sa čuvanjem na mobilnom i kada se dozvoli telefonu da čuva podatke (sertifikate).
iOS nisam testirao , samo na androidu.”


9. januar ‒ Riječ(i)Građana

Piše: Mirko Jovović (Via LinkedIn)

Primjer lošeg korisničkog iskustva i loše komunikacije sa građanima je aplikacija SafeGO, koja služi za validaciju QR kodova na EU digitalnim COVID potvrdama izdatim u Crnoj Gori.

Prvo, aplikaciju je nemoguće pronaći iako se kaže da se nalazi na Google Play Store-u za Android, i na App Store-u za iOS.

Dovoljan razlog da se napravi pometnja kod ljudi koji su nedovoljno digitalno pismeni, a takvih je većina.

Pokušao sam je pronaći, ali nijesam uspio, iskreno nijesam se ni trudio, kao vjerujem ni 99,99% ostalih korisnika.

Drugo, zašto za aplikaciju nije postavljen direktan link na sajtu Fonda zdravstva, Ministarstva zdravlja, Vlade, news portalima itd…

Ne pričam o samoj aplikaciji i kako je odrađena, jer nijesam imao prilike da je vidim.

Navedeno je više nego dovoljan razlog da u samom startu odustanete od nje.

A više nego je nego jednostavno da navedene dvije stvari odradite, uostalom to je samo jedan check point u formalnostima kada je u pitanju promocija jedne aplikacije od strane državnih organa.


Istini za volju, na stranici Vlade Crne Gore se uoči Nove godine moglo pročitati da je crnogorska aplikacija Safe Go za android i iOS uređaje razvijena, ali da je u tom trenutku bila na reviziji na Google Play i Apple Store.
Sugestija portala javniservis.me Vladi Crne Gore i resornim službama, da sljedeći put vijest o nekoj svojoj aplikaciji plasiraju tek kada bude odobrena, da se bolje komunicira sa medijima, jer se na ovaj način zbunjujemo i mi već zbunjeni i poštovani narod.

Tagged

5 thoughts on “Dostupna aplikacija SafeGo Crna Gora

  1. Slažem se da komunikacija prema gradjanima uglavnom trapava i mora biti bolja i oko ove i drugih tema.
    Iako rekoste “Istini za volju, na stranici Vlade Crne Gore se uoči Nove godine moglo pročitati da je crnogorska aplikacija Safe Go za android i iOS uređaje razvijena, ali da je u tom trenutku bila na reviziji na Google Play i Apple Store.”, vi u naslovu danas navodite da je “Konačno dostupna aplikacija SafeGo Crna Gora” ???
    I vi unosite zabunu u narod.
    Ko je od nadležnih iz Vlade, Ministarstva zdravlja ili drugih ZVANIČNO saopštio da je aplikacija spremna i da gradjani treba da je koriste ??? Niko … to će tek da bude, a ovo je testna verzija još uvijek, postavljena da bi se skratio proces odobravanja tj, puštanja finalne verzije u rad.

    1. Vlada Crne Gore ili već ko radi aplikaciju, bolje da je nisu ni spominjali dok ne bude OK, jer vidim da ne radi. Jutros da uđem ne može 🙁

  2. Ako moze pomoc,danas sam uzela potvrdu,i kod mi je nevalidan kad skeniram na obicnom citacu kodova, 4.1.mi je bio pozitivan test, a od 3.1.mi stoji izolacija 10 dana a danas je 17. Sta da radim?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *