Đokoviću odbijena žalba, ne igra na Australijan Openu

Globus

Izvor: Nedeljnik


Završeno je saslušanje pred Saveznim sudom Australije u slučaju „Novak Đoković protiv ministra za imigracionu politiku Aleksa Houka“, a sud je odbacio žalbu srpskog tenisera na Houkovu odluku da mu ukine vizu po diskrecionim ovlašćenjima.

Sudsko vijeće čulo je argumente advokata najboljeg tenisera sveta i zastupnika federalnog ministra za imigracionu politiku i konačna odluka je saopštena malo poslije 7:45 po srednjeevropskom vremenu.

Glavni sudija Alsop je prije objave odluke tročlanog sudskog vijeća – odluka je, inače, donijeta jednoglasno – objasnio da se ne radi o tome da li je ministar za imigraciju donio ispravnu odluku. Radilo se o tome da li je odluka bila toliko iracionalna ili nerazumna da nije donijeta zakonito.

Novak Đoković je poslije presude u kratkoj izjavi naveo da je razočaran, kao i da će poštovati odluku suda i uskoro napustiti Australiju. Poželio je sreću svim učesnicima Australijan opena.


Đokovićevi advokati spremili su žalbu i ona je podnijeta sudiji Keliju, koji je odložio momentalnu deportaciju iz zemlje do subote, ali je postupak prebačen na Savezni sud u Melburnu. U slučaju da sud odluči u njegovu korist, moći će da nastupa na Australijan openu, ali u slučaju da potvrdi odluku federalne Vlade, Novak će morati da napusti Australiju i prijeti mu trogodišnja zabrana ulaska u zemlju.

Đoković je u petak oko 22.00 (po srednjoevropskom vremenu) dao izjavu imigracionoj službi, a u subotu oko 00.15 (po srednjoevropskom vremenu) je trebalo da bude saslušan u okviru pripremnog ročišta pred sudijom Dejvidom O’Kelhanom. Međutim, prvo preliminarno ili pripremno ročište je brzo okončano.

Ukratko, obje strane su se saglasile da se saslušanje održi večeras od 23.30 po srednjoevropskom vremenu, odnosno, u nedjelju ujutro od 9.30 po lokalnom vremenu.

Saslušanje je bilo prilično administrativno, a jedini spor između strana bio je da li će slučaj Novaka Đokovića danas voditi sudija pojedinac ili sud u punom sastavu koji čini tročlano vijeće. Naknadno je odlučeno, a to je potvrđeno jutros (po srednjoevropskom vremenu) da će Đokoviću suditi tročlano vijeće sudija, kako su njegovi advokati željeli.

Ministar za imigracionu politiku Aleks Houk rekao je da je srpskom teniseru viza ukinuta na osnovu „zaštite javnog zdravlja Australije i u skladu sa javnim interesom”. Advokat odbrane Nikolas Vud rekao je da su razlozi Aleksa Houka u „potpunoj suprotnosti” sa onima koje koristi delegat granične policije.

“Delegat je rekao da Đoković može da zarazi druge ljude jer nije vakcinisan. Sadašnji niz razloga je potpuno drugačiji. Ministar pretpostavlja u Đokovićevu korist svaku činjenicu koja je ranije mogla biti sporna – da se pridržava zakona, da predstavlja samo zanemarljiv rizik za druge, da gospodin Đoković ima medicinski razlog da se ne vakciniše i da je na dobrom glasu”, podvukao je Vud.

Nedeljnik podsjeća da je Đokoviću poništena viza po dolasku u Australiju, proveo je šest dana u imigracionom pritvoru, da bi Federalni sud u Melburnu prihvatio njegovu žalbu i poništio tu odluku.


14.1.2022

Izvor: RTS


12:54
Novaku Đokoviću po drugi put je poništena viza za Australiju, odlukom ministra za imigracije Aleksa Hoka koji je iskoristio svoje diskreciono pravo u petak. Suđenje je počelo u petak ujutru po srednjoevropskom vremenu pred sudijom Entonijem Kelijem kada su obje strane imale uvodna izlaganja. Đokovićevi advokati spremili su žalbu i ona je podnijeta sudiji Keliju, koji je odložio momentalnu deportaciju iz zemlje do subote, ali je postupak sada prebačen na Savezni sud. U slučaju da sud odluči u njegovu korist, moći će da nastupa na Australijan openu, ali u slučaju da potvrdi odluku Federalne vlade, Novak će morati da napusti Australiju i prijeti mu trogodišnja zabrana ulaska u zemlju. Najavljeno je da će Novak Đoković večeras u 22.00 biti ponovo ispitan na sudu.


8:12
Australijske vlasti ponovo su poništile vizu Novaku Đokoviću poslije odluke ministra za imigracije u Federalnoj vladi Aleksa Hoka. Hok je prelomio posle nekoliko dana razmišljanja i Đoković se suočava sa time da mora da napusti zemlju. Novak ima pravo žalbe na tu odluku i izvjesno je da će je njegov pravni tim podneti.

Novaku je, pošto mu je prvobitno ukinuta viza za Australiju, na sudu prihvaćena žalba i on je počeo da se priprema za turnir, ali je konačna odluka bila u rukama ministra Hoka.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *