DF: Spremni smo za razgovor, ali bez uticaja DPS-a

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Demokratski front je spreman za direktnu razmjenu mišljenja sa inicijatorima izglasavanja nepovjerenja Vladi, kako bi se upoznali sa konkretnom idejom i iznijeli svoje mišljenje. Njihov prioritet, kako su kazali, nije rušenje ove Vlade, već izbor nove, ali da se pritom ne ostavi mogućnost DPS-u da utiče na politička kretanja u Crnoj Gori

„Pitanje izbora nove vlade je demokratsko pitanje. Zato je svaka odluka u vezi sa tim, stvar poštovanja volje naroda i uvažavanja one većine građana koja je bila za smjenu DPS-a i promjenu prethodne vlasti. Kriza u funkcionisanju postojeće Vlade nastala je upravo kao posljedica nepoštovanja demokratske volje građana i ignorisanja većine u Parlamentu”, bavodi se u saopštenju.   

Tu krizu je, kako su naveli, jedino moguće riješiti uvažavanjem te volje u dogovoru sa svima iz parlamentarne većine.

„Bez novih eksperimenata iza leđa javnosti i svakako vodeći računa da se DPS-u ne ostavi ni najmanja mogućnost da utiče na društveno-politička kretanja u Crnoj Gori, bilo iz Vlade, bilo u ulozi manjinskog podržavaoca iste”, kažu iz DF-a.

Smatraju da Crnoj Gori treba bolja vlada, ona koja će imati podršku većine i biti formirana na načelima moderne demokratije, koja će garantovati ravnopravnost i uvažavanje svih razlika i političkih posebnosti unutar pobjedničke većine. „Takva Vlada, otvorena i za manjinske narode, imala bi puni legitimitet koji postojeća već odavno nema”, navodi se u saopštenju.  

Postupak samog izglasavanja nepovjerenja sadašnjoj Vladi u Parlamentu pretpostavlja prethodno postignut iskreni i sadržajni dogovor svih predstavnika parlamentarne većine o principima, prioritetima i sastavu buduće Vlade, čemu su, kako navode, u potpunosti otvoreni.

„Spremni smo za direktnu razmjenu mišljenja sa inicijatorima izglasavanja, kako bi se neposredno upoznali sa konkretnom idejom i sa naše strane iznijeli svoje mišljenje i predloge”, navodi se u saopštenju.

Prioritet nije rušenje ove Vlade, već izbor nove.

„Koja će biti oslobođena svih slabosti sadašnje, zbog čega smo mi neskriveno i javno iznosili prigovore na njen rad, sastav i legitimitet. Ovo je prilika da se otklone sve manjkavosti iz rada Krivokapićeve vlade, ali isto tako da se, bez žurbe i odlaganja, svestrano preduprijede sve opasnosti od novih iskušenja i slabosti kojih bi buduća Vlada trebala biti lišena”, kažu iz DF-a.

Ponovili su spremnost da o svemu razgovaraju.

„Afirmišući važnost dijaloga za svaku kvalitetnu odluku i rješenja unutar naše većine. Koalicija “Za budućnost Crne Gore” je pokazala važnost međusobnog uvažavanja političkih partnera, što kao rezultat zajedničkih napora donosi ostvarenje bitnih promjena u Crnoj Gori, ukoliko se poštuju različitosti”, zaključili su iz DF-a.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *