Ministri različito o Abazovićevom statusu u Vladi

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović preko Twittera pozvao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da podnese ostavku na svoju funkciju, te potpisao tweet sa „Ministri u Vladi CG”, oglasili su se i neki od drugih ministara.

Uz Milatovića, stao je i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić koji je podijelivši Milatovićev tweet napisao: „Ne dozvoli da te mladog i perspektivnog dinosaurusi potroše i pošalju u političku istoriju, a narod zapamti kao izdajnika. Povuci inicijativu, vrati se gdje pripadaš! Iz Vašingtona s ljubavlju.”

S druge strane, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović saopštio je da ne dijeli izrečeni stav.

„U veoma komplikovanom političkom trenutku, kao i u svakoj složenoj i konfuznoj situaciji, naša je obaveza voditi računa o svemu što ćemo reći i učiniti na javnoj sceni. Pojednostavljivanje i generalizacija nikada nijesu izbor, ponajmanje u ovakvim danima. Tako je tvrdnja da ministri u Vladi Crne Gore smatraju da je etički da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović podnese ostavku na tu funkciju, jedna od rečenica koje generalizuju, izgovorena ne samo u svoje, već u ime svih”, piše u saopštenju Radulovića.

Navodi i da je je zahvaljujući Abazoviću došlo do mirne smjene vlasti u Crnoj Gori. 

„Bilo kakva generalizacija kada govorimo o radu potpredsjednika Abazovića nije dobar metod kojim bi se u ovom trenutku trebalo služiti, budući da je radu Vlade tokom prethodne godine doprinio ponajviše upravo on. Pogotovo imajući u vidu da je zahvaljujući njegovoj političkoj hrabrosti došlo i do prve mirne smjene vlasti u Crnoj Gori, omogućivši upravo onima koji pozivaju na njegovu ostavku ministarske funkcije”, dodaje se. 

Ističe i rezultate Abazovića u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Znam da je kao koordinator bezbjednosnih službi doprinio ostvarivanju rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, što je dovelo do rekordne zaplijene narkotika. Činjenica je i da je otkad Dritan Abazović preuzeo sektor bezbjednosti, prestalo se sa vatrenim obračunima kriminalnih grupa na našim ulicama u stilu Čikaga 20-tih godina, u kojima su stradali i brojni nevini građani. To je proboj koji su naši evropski partneri jasno prepoznali, a više od svega, on predstavlja veliki korak naprijed za Crnu Goru ne samo u njenoj evropskoj priči, već donosi sazrijevanje društva koje ima snage I političke volje da sprovede reforme u ovoj oblasti, bez izuzetka”, zaključuje ministar. 

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je da je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović „grubo zloupotrijebio poziciju jednog od ministara u Vladi Crne Gore, govoreći u ime svih ministara, bez konsultacije i ovlašćenja”.

„Koristim ovu priliku da crnogorsku javnost upoznam sa činjenicom da nijesam konsultovan, nijesam dao odobrenje, niti dijelim mišljenje koje je iznio gospodin Milatović. Što se tiče drugih saopštenja koja su ugledala svjetlost dana, upućujem veliku zabrinutost zbog neodgovornosti ljudi na visokim pozicijama, koji de facto pozivaju na otpor, unose konfuziju i priželjkuju nemire i nerede većih razmjera”, naveo je Sekulović.

Dodaje da će MUP i Uprava policije „u tom kontekstu biti na svojim poznatim pozicijama”.

„Svakome će se omogućiti pravo na mirno okupljanje radi iskazivanja svojih stavova, ali će se, kao i u prethodnim slučajevima, štititi državni interesi. Koristim ovu priliku da još jednom pozovem na smirivanje strasti i na prihvatanje da se u demokratskom društvu odluke donose u skladu sa ustavom propisanim procedurama, koje mogu da nam se sviđaju ili ne, ali ih moramo prihvatati, kakve god one bile. Poražavajuće je da opet tražimo izdajnike, a sebi pripisujemo da smo patriote. Razočaran sam što je Vlada u kojoj sam ministar, nakon skoro 14 mjeseci svoga rada, umjesto eliminisanja ovakvog javnog izraza i govora, pristupila istom”, zaključio je Sekulović.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić rekao je da njegov kolega Jakov Milatović nije razgovarao sa njim prije nego je saopštio stav navodno svih ministara da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović treba da podnese ostavku i naglasio da Milatović treba da kaže na koga je mislio.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *