Predstavljene nove mjere, dozvoljen rad lokalima do ponoći

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Vlada Crne Gore odlučila je da u naredne dvije sedmice, od 20. januara do 3. februara omogući rad dječjih igraonica uz kovid sertifikat i uz obezbjeđivanje najmanje 10 m2 prostora po osobi i rad svih ugostiteljskih objekata do ponoći uz uslov da ne dozvole izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara ili DJ-eva. To je saopštio direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Galić je napomenuo da je u lokalima dozvoljeno puštanje muzike sa zvučnika. Kazao je da je razlog smanjen broj oboljelih posljednje sedmice čak 40 odsto. Ipak, imajući u vidu da je broj novoobljelih na dnevnom nivou i dalje visok, bez obzira na generalni trend pada, sve ostale mjere ostaju na snazi.

„Ovo je trenutak kada prvenstveno omladinu moramo da upozorimo da dolazi do ‘prelivanja’ zaraze sa njih na starije ukućane. Do ove nedjelje smo bilježili najveću incidenciju obolijevanja u uzrasnim grupama od devetnaeste do četrdesete godine. U posljednjoj nedjelji, posljedično, kao što smo i očekivali, najviše oboljelih je u grupi od 40 do 65 godina, a najveći porast trenda je u uzrasnoj kategoriji 65+ godina. Dobra okolnost je to što su oni vakcinisani u procentu većem od 70 odsto”, kazao je Galić.

S druge strane, bilježimo i pad oboljelih među maloljetnicima za oko 30 odsto.

„Oko 45 odsto inficirane djece su djeca u osnovnim školama, oko 37 odsto su srednjoškolci, a 18 odsto su djeca u predškolskom uzrastu”, dodao je on. .

I dalje napominju da je sprovedenim međunarodnim stručnim studijama utvrđeno da vakcinisane osobe obolijevaju od blažih formi i Omikron soja SARS-CoV-2.

„Naročito osobe koje su vakcinisane sa tri (buster) doze, pa stoga molimo građane da se vakcinišu, a ukoliko nisu primili treću dozu, i to bez odlaganja da učine”, kazao je direktor IJZ-a.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *