Gejts: Možda nas čeka još smrtonosniji virus, moramo se pripremiti

Globus

Izvor: Index.hr


Osnivač Mikrosofta Bil Gejts pozvao je bogate zemlje da ulože milijarde dolara u razvoj vakcina kako bismo se mogli pripremiti za sljedeću globalnu epidemiju.

Gejts je kazao da bi nas, iako su varijante Kovida-19 delta i omikron neke od najzaraznijih virusa do sada, u budućnosti mogao zadesiti jednako zarazni patogen, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, piše Financial Times.

„Tako bi se mogla spriječiti veća šteta”

Fondacija “Bil & Melinda Gejts” i britanski “Velkam Trast” donirali su 300 miliona dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (CEPI), koja je pomogla pri formiranju programa Kovaks, koji osigurava vakcine zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Organizacija nastoji prikupiti 3.5 milijardi dolara kako bi se razdoblje dobijanja nove vakcine moglo smanjiti na samo 100 dana. Gejts je kazao da su svjetski prioriteti “čudni” te da se danas filantropi i bogate vlade moraju uključiti u rješavanje problema nejednake raspodjele vakcina.

„Kada je riječ o trošenju milijardi za spašavanje triliona u smislu ekonomske štete i desetaka milijuna života, rekao bih da se radi o prilično dobroj polisi osiguranja”, rekao je Gejts napominjući kako bi takav naizgled ogroman napor, čak i u ekonomskom smislu, spriječio mnogo goru štetu.

Gejts je rekao da su dva velika donatora za razvoj vakcina tokom pandemije kovida-19, CEPI i američka vlada, bili “hrabri” jer su uložili u razvoj potencijalnih vakcina.

„Ostatku svijeta koji ne može priuštiti takva ulaganja treba neko na njihovoj strani”

Profesorica Šeri Gagandip Kang, članica odbora CEPI-ja i virologinja na Hrišćanskom medicinskom koledžu u Veloreu u Indiji, rekla je da bismo trebali očekivati ​​da će zemlje svoje nacionalne interese staviti na prvo mjesto.

„Ostatku svijeta koji sebi ne može priuštiti takva ulaganja treba neko na njihovoj strani. A CEPI je ta organizacija”, rekla je Kang.

Džeremi Farar, direktor “Velkam Trasta”, kazao je da je CEPI nastao prije pet godina, nakon epidemije ebole.

„Sada živimo u, po mom mišljenju, eri češćih i složenijih epidemija i pandemija”, kazao je Farar.

Naslovna fotografija: Bil Gejts | Izvor: © Leon Neal/AFP/Getty

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.