Odbor za bezbjednost organizovaće kontrolna saslušanja povodom zaplijene kokaina

Crna Gora

Izvor: Pobjeda


„Imam ośećaj da ovaj gospodin (Miloš Drobnjak) govori istinu i nema potrebe da se sklanjamo iza floskule: ‚Neka nadležni rade svoj posao’. Da su nadležni radili svoj posao danas bi bio uhapšen Dragan Bokan po istom principu po kom je uhapšen Budimir Krstović, ili bi Budimir Krstović bio pušten da se brani sa slobode”, smatra Knežević

Odbor za bezbjednost i odbranu organizovaće kontrolno saslušanje premijera Zdravka Krivokapića, potpredśednika Vlade Dritana Abazovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i predstavnika tužilaštva povodom aktuelnog slučaja zaplijene kokaina ‒ odlučeno je jednoglasno na danas održanoj śednici.

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević rekao je na početku śednice da je zakazana zato što su „institucije države Crne Gore u opštoj paralizi, da umjesto da bezbjednosne strukture i tužilaštvo rade svoj posao, ovih dana imamo poplavu inicijativa o povjerenju i smjenama u jednom potpunom šizofrenom ambijentu nađemo se u situaciji da je u Crnoj Gori magacioner postao nacionalni heroj, a špediter nacionalni izdajnik”.

„Zato nije ni čudo što odlazeći premijer optužuje odlazećeg potpredśednika Vlade da ima veze sa narko kartelima, a odlazeći potpredśednik Vlade optužuje odlazećeg premijera da ima veze sa švercom cigareta, dok nas odlazeći glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić uvjerava da je kokain koji je zaplijenjen u magacinu Volija čist 96 odsto i da bolji nije probao u životu, ali da nam predlaže da ga mi ne probamo jer vjerovatno bi nakon toga kisjelili zube poslije tolike čistoće”, naveo je Knežević.

Nalazimo se, prema njegovim riječima, „u jednoj šizofrenoj situaciji kad odlazeći glavni specijalni tužilac tvrdi da su 2021. nemarom ili namjerom bezbjednosnih struktura propuštene tri tone kokaina i da niko nije odgovarao iako on ima dokaze”.

„A i odlazeći premijer kaže da je vidio podatke pod oznakom tajnosti i da mu je jasno zbog čega pronađena droga u magacinu porodice Krstović u avgustu nije stigla do odredišta i do onoga ko je poručio tu drogu. Kad posložimo činjenice dođemo do jedne poražavajuće situacije da odlazeći premijer, koji je predśednik Vijeća za nacionalnu sigurnost, ima podatke koji su pod oznakom “tajno”, u kojima optužuje odlazećeg potpredśednika Vlade za veze sa narko kartelima, a da to ne prijavljuje, a da odlazeći potpredśednik Vlade optužuje odlazećeg premijera za vezu sa švercom cigareta, a da ni on to ne prijavljuje, a odlazeći glavni specijalni državni tužilac optužuje vjerovatno i odlazećeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost da ima propuste ili da je u toku bio sa švercom tri tone kokaine u 2021. godini koje nisu uspjeli da naše bezbjednosne službe pronađu, lociraju i procesuiraju sve odgovorne za šverc kokaina”, rekao je Knežević.

Prema podacima koji su, kako je kazao, predati tužilaštvu, „isporuka banana koja je stigla iz Luke Bar u magacin porodice Krstović bila je u kontejneru koji je bio u potpunosti otvoren, iskontrolisan”, te da je kontejner, prema njegovim riječima, „zadržan od policijske inspekcije 27. jula 2021. u 13.53 sati i pušten tek u 23.40 da isplovi iz Luke u Bolivaru, a u kojem je navodno bila droga”.

„Sličnost slučaja Voli i porodice Krstović gotovo je identičan, osim u fazi izviđaja. U oba slučaja tovar je krenuo iz Ekvadora, tovar voća je iskorišćen da se prikrije transport opojne droge, isti je način pakovanja droge (u drugom ili trećem redu) i isto konačno odredište ‒ Luka Bar, slobodna zona”, naveo je Knežević.

Za pošiljku kokaina koja je stigla u magacin porodice Krstović nadležni organi su, ističe, imali podršku nadležnih inostranih službi. 

„Kako je pošiljka putovala mjesec od Ekvadora do Luke Bar ostaje nejasno zbog čega nadležni organi, ako su imali dojave partnerskih službi, nisu stavili na mjere tajnog nadzora članove porodice Krstović. Ostaje nejasno kako je ovaj slučaj Voli “lex specialis” u odnosu na slučaj porodice Krstović i kako je moguće da u istim slučajevima droga ne završi do onoga ko je poručio. I onda se pojavljuje nacionalni heroj u borbi protiv šverca narkotika, a to je magacioner koji otkriva drogu i pojavljuje se nacionalni izdajnik, a to je špediter ‒ izvjesni Đoko Drobnjak čiji mi se otac obratio”, rekao je Knežević.

Miloš Drobnjak, Đokov otac, u pismu Kneževiću je naveo da je njegov sin uhapšen zbog sumnje da je član organizovane kriminalne grupe iako nijedan dokaz za takvu tvrdnju ne postoji, niti ih je specijalni tim mogao naći. Dodaje da njegov sin nikada nije imao nezakonitih postupanja, čak ni saobraćajnih prekršaja, a kamoli kriminalnih sklonosti.

„Prošao je poligraf bez ikakvih problema, a ipak je u zatvoru”, piše Drobnjak u pismu.

Objasnio je koja su to ovlašćenja špeditera, ističući da su organičeni, te da on ni ne smije otvoriti pošiljku bez prisustva carinika.

On pismom kritikuje i izjave glavnog specijalnog tužioca na konferenciji za medije.

„Vjerujem i da pravda negdje postoji, samo je u sistemu sudske vlasti nema”, citirao je Knežević riječi Đokovog oca, koji smatra da sve ukazuje da će njegov sin biti žrvteno jagnje.

Vjeruje da je nevinost njegovog sina lako dokazati.

„Imam ośećaj da ovaj gospodin govori istinu i nema potrebe da se sklanjamo iza floskule: ‚Neka nadležni rade svoj posao’. Da su nadležni radili svoj posao danas bi bio uhapšen Dragan Bokan po istom principu po kom je uhapšen Budimir Krstović, ili bi Budimir Krstović bio pušten da se brani sa slobode”, smatra Knežević.

Istakao je da zbog toga smatra da Odbor mora da uradi sve i da mu je neprihvatljivo što je više nego očigledno da djelovi bezbjednosnih struktura, sudeći po onome što su izjavili Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, „nastavljaju šverc cigareta i narkotika”.

Knežević je rekao da „Odbor i kao odbor i kao ljudi, moraju da stanu iza svakog nevinog građanina”.

Rekao je i da, ako su članovi porodice Krstović nevini u zatvoru, oni takođe trebaju biti pušteni da uz jemstvo dokazuju slobodu.

Naslovna fotografija: Milan Knežević | Izvor: Screenshot/YouTube Skupština Crne Gore

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *