Opozicija predala predlog za smjenu Bečića

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


U Skupštinu Crne Gore stigao je predlog da se predsjednik parlamenta Aleksa Bečić razriješi sa te dužnosti. Predlog su potpisali poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno

Predlog je objavljen na sajtu Skupštine.

Skupština Crne Gore, kako se navodi u predlogu, za vrijeme mandata Bečića, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega, kako ocjenjuju poslanici opozicije, nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

„Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u jednoj državi trebalo da ima, danas smo svjedoci nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podjela, koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka. Negativan godišnji izvještaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja je ilustracija zbog čega je put naše države prema Evropskoj uniji zaustavljen, a značajan doprinos takvom Izvještaju i takvoj dijagnozi stanja od strane naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika”, dodaje se.

Piše i da je u toku trajanja ovog saziva Skupštine, Crna Gora značajno nazadovala u oblasti vladavine prava.

„Najveći razlog tome je nespremnost i odsustvo političke volje aktuelnog predsjednika Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čeinih funkcija u pravosudnom sistemu. Naime, predsjednik Bečić nije uspio da djelotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebao da dovede do rješenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa”, piše, između ostalog, u predlogu.

Naslovna fotografija: Aleksa Bečić | Izvor: Skupština Crne Gore

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.